Grupa roditelja iz Budve uspješno završila program Brižne porodice

Prva grupa roditelja iz Budve završila je program roditeljstva Brižne porodice, koji sprovodi udruženje Roditelji.

Tokom dvanaest sedmica besplatnog programa roditelji su radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i na rješavanju konkretnih izazova/problema kada je roditeljstvo u pitanju.

Program u Budvi je organizovan uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, a podršku realizaciji pružila je i budvanska Opština, odnosno Sekretarijat za društvene djelatnosti, koji je obezbijedio da se ovaj ciklus programa Brižne porodice održava u prostoru Omladinskog kluba. Vodile su ga psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović.

Jedna od polaznica, Lejla ističe da se nakon programa kao mama osjeća srećno i ispunjeno. Preporučila bi ga, kako kaže, svim roditeljima, jer je prijatno iskustvo koje daje rezultate.

„Htjela bih da se zahvalim Ivani i Katarini što su nam na pravi način promijenile način vaspitanja djece. Učinile su da uživamo u malim trenucima koji su za njih veliki. Moja djeca su srećnija, zadovoljnija i uspješnija. A ja kao mama se osjećam ispunjeno. Kraj dana se završava riječima –  mama, ti si dobra mama“, kazala je Lejla, uz poruku da sav djeca treba da budu obasjana suncem pozitivne pažnje.

Mama Vesna kaže da je na kraju programa realizovan cilj koji je postavila na početku.

„Zato je ovaj program tako dobar. Postane dio nas i to izlazi spontano iz same naše ličnosti. Nije važno odakle se počne, to opet dođe na mjesto na koje treba. Kao i život“, ističe Vesna.

Velika očekivanja od programa Brižne porodice imala je i Slađana, ali sada, nakon tri mjeseca, s ponosom ističe da su sva ona ispunjena.  

„Veliko hvala Katarini i Ivani, što su nam sa osmjehom i strpljenjem prenosile program i ispunile i mnogo više od mojih očekivanja, a priznajem da su bila velika. Predivno iskustvo, super pozitivne žene, mnogo primjera iz kojih smo učile… I na kraju hvala što nam ostavljate  “lonac i kamen”za najbolje čorbe roditeljstva“, kaže Slađana.

Program je i jednoj od polaznica Jeleni I. pokazao da kvalitetnih pet minuta sa djetetom mnogo znači.

„Upoznala sam se sa više načina rješavanja svakodnevnih problema u odgajanju djeteta. Na kraju, sigurnija sam u to da sam na dobrom putu, da ja to mogu i da će sve biti ok“, kaže ona.

Kako smatra mama Ivana, program daje rešenja za svakodnevna događanja sa djecom.

Zahvalna je Kaći i Ivani što su sa puno razumijevanja prilazile svakom njihovom “velikom” problemu.

„Polaznice radionice su me naučile da nisam sama u svojim nedoumicama i strahovima i za to im veliko hvala“, rekla je Ivana.

Mama Sanja navodi da su joj facilitatorke programa, koje su bile stroge, pravedne i strpljive, prenijele divno znanje i vještine putem ovog podsticajnog programa.

„Ljudi obično budu nezadovoljni nekim stanjem, a neće ličnim primjerom to da poprave. Divno je upoznati toliko žena koje žele i evo uspjele su da poprave greške i unaprijede svoje resurse za rješavanje bilo kojeg porodičnog problema“, naglašava Sanja, uz zahvalnost i UNICEF-u koji je osmislio ovaj program.  

Zadovoljstvo programom ne krije ni Angelina. Srećna je što je bila dio ove grupe.

„Vođena sjajnim psihološkinjama Ivanom i Katarinom, ova grupa je integrisala sve neophodne mehanizme i vještine kako bismo unaprijedili svoj odnos sa detetom, ali i  suprugom, prijateljima, poslovnim partnerima – primenjiv je na sve sfere života“, smatra Angelina.

Besplatni program roditeljstva Brižne porodice, koji uz više ustanova i organizacija u Crnoj Gori sprovodi i udruženje Roditelji, namijenjen je roditeljima/starateljima koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina.

Program se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Brižne porodice je program koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

Dobijaju konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply