Dječaku ekplodirale petarde u krilu, trenutno na previjanju 15 djece

Dvojica dječaka zadobila su teške povrede, a još petnaestoro djece trenutno je na previjanju u Institutu za bolesti djece u Podgorici nakon što su povrijeđena upotrebom pirotehničkih sredstava, saopštio je direktor Instituta dr Velibor Majić.

On je kazao da je juče u toku dana primljeno dijete iz Opšte bolnice Meljine kome su petarde eksplodirale u krilu.

”Zadobio je multiple povrede jer je došlo do ekslozije petardi koje su mu bile u krilu. Dijete ima povrede trbušnog zida i ima oštećenje sluha, povredu oka, opekotine na butinama i ruci. On je trenutno stabilno, planirana je operativna intervencija po smirivanju upalnog procesa i zbrinjavanje povrede” kazao je Majić u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je rekao da se trenutno u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore previja 15 djece koja su zadobila povrede od upotrebe pirotehničkih sredstava, pored dva drastična slučaja koja su kako kažu najgora u posljednjih nekoliko godina. Jedan se odnosi na slučaj iz bolnice Meljine, a drugi na dječaka koji je zadobio povrede šake zbog korišćenja vatrometa.

On je kazao da je dječak primljen sa teškim oštećenjem šake.

”Tu je praktično došlo do amputacije djelova svih prstiju, jedan prst je praktično kompletno uništen. Dežurni ortoped i hirurg su previli dijete, shvatili su da bi postojala određena mogućnost replantacije (vraćanje otkinutog organa, u konkretnom slučaju prstiju) ukoliko se pošalje na mikrohirurgiju u određenom vremenskom periodu. To mnogo lakše ide za mikrohirurgiju ukoliko je u pitanju povreda testerom, ili nožem, a mnogo teže kod povreda eksplozijom jer dođe do oštećenja svih okolnih struktura, pa i krvih sudova koji tromboziraju” rekao je Majić.

On je kazao da je operacija kod dječaka rađena istu noć, a da je ishod za sada neizvjestan.

„To su teške eksplozivne povrede, praktično kao ratne i tu uvijek ima mogućnost infekcije i odbacivanja, sigurno predstoji nekoliko nedjelja intenzivnog liječenja da se proba spasiti nešto funkcija šake” objasnio je Majić.

Djeca koja se liječe ambulantno, navodi Majić, su lakše povrijeđena.

”U pitanju su opekotine koje će zarasti unutar par nedjelja. Bolna su previjanja, jer su u pitanju ekslozivne povrede” istakao je Majić.

Majić je apelovao na roditelje da ne dozvole djeci da budu u dodiru sa pirotehničkim sredstvima. Ključna je, kako kaže, edukacija.

”Nikada se ne može predvidjeti šta će se desiti” kazao je Majić.

On bi volio da do iduće godine imamo neku vrstu krivičnih sankcija za ljude koji ilegalno prodaju pirotehnička sredstva.

”Sa druge strane, volio bih da se legalna prodaja vrši na strogo kontrolisan način. Da imamo pravilo da pirotehnička sredstva ne mogu da kupe lica mlađa od 18 godina, da postoji sertifikat upozorenja šta može da izazove vatromet i ostala pirotehnička sredstva. Apelujem da roditelji i škole učine svoje, da djeca ne shvataju da je to igra, nego vrlo opasno sredstvo koje može da im ostave posljedice za čitav život”, zaključio je Majić.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković saopštio je danas da desetogodišnjem dječaku koji je zadobio povrede zbog korišćenja vatrometa šaka nije amputirana, kako su objavili juče mediji, već je urađena takozvana traumatska amputacija.

To znači da je dijete zadobilo takve povrede da ima neke nedostajuće djelove šake, ali da će se pokušati sa rekonstrukcijom.

„Dijete je imalo masivne povrede svih struktura šake i zbog toga je transportovano u Beograd gdje će, vjerovatno, pokušati da mu rekonstruišu nedostajuće djelove“, kazao je dr Niković za Pobjedu.

Drugi dječak, njegov brat, koji je zadobio povredu malog prsta na jednoj ruci, nakon tretmana nije upućen na liječenje u Dječiju bolnicu.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply