Održano prvo informatičko takmičenje za djecu u Crnoj Gori

U amfiteatru Prirodno – matematičkog fakulteta u Podgorici proteklog vikenda održana je svečana dodjela medalja i diploma takmičarima koji su učestvovali na prvom međunarodnom Dabar takmičenju iz informatike, računarstva i informatičkog razmišljanja.

Pilot Dabar takmičenje u organizaciji NVO Tinker ove godine okupilo je 702 učenika osnovnih i i srednjih škola u Crnoj Gori. Takmičenje je realizovano u osam gradova, na 14 lokacija. Oni su rješavali izazove u kategorijama Mili, Mikro, Kilo, Mega i Giga Dabar i pokazali zavidno znanje iz osnova programiranja. Medaljama se okitilo njih 56, dok su takmičari koji su se našli u deset odsto najboljih rezultata u njihovoj kategoriji nagrađeni diplomama za zapažen rezultat.

Ove godine, Tinker Mentori Jelena Milojković i Goran Šuković predložili su čak četiri zadatka koja su prošla rigorozni proces selekcije. Ovi zadaci iz Crne Gore uvršteni su u takmičenje i ubuduće će ih rješavati djeca i mladi iz cijelog svijeta. Dabar takmičenje održava se u 76 zemalja svijeta, posljednjih 19 godina, a za Crnu Goru ovo je prva godina.

Veliki doprinos u realizaciji takmičenja dali su njihovi nastavnici i profesori koji su bili u ulozi Tinker mentora i na taj način omogućili djeci iz svojih zajednica da nesmetano učestvuju.

Kompleksnu organizaciju ovogodišnjeg Dabar takmičenja podržala je Erste banka, koja je kao generalni sponzor omogućila da učešće na takmičenju za sve osnovce i srednjoškolce bude besplatno. Zahvaljujući kompaniji Čikom, škole sa najvećim brojem takmičara u Herceg Novom, Kolašinu i Sutomoru, nagrađene su laptopovima. Podršku u realizaciji pružili su i partneri: Agencija za elektronske medije, Prirodno – matematički fakultet UCG, ICT Cortex, Udruženje Roditelji, kompanije Arhimed i ZZI.

„Tim NVO Tinker čestita i zahvaljuje svim takmičarima koji su bili dio prvog Dabar takmičenja i predstavnici svoje škole, grada ali i Crne Gore. Njihovi uspjesi pokazatelj su da smo na pravom putu u ostvarivanju našeg cilja, da djeci na zanimljiv način približimo nauku. Oni koji su učestvovali, a žele ostvariti još bolje rezultate, mogu to učiniti sljedeće godine kada ih očekuje nova prilika. Na obostrano zadovoljstvo, Prirodno – matematički fakultet i NVU Tinker potpisali su Memorandum o saradnji i planiraju da i u narednim godinama zajedničkim snagama rade na promovisanju nauke, naročito matematike i računarstva“, saopštili su iz ove organizacije.

Naredno Dabar takmičenje planirano je za novembar 2023. godine, a radionice i učešće na takmičenju potpuno su besplatni. O budućim aktivnostima svi zainteresovani mogu se svakodnevno informisati na zvaničnom sajtu – www.igramiranje.me i www.dabar.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply