Za nelegalno korišćenje pirotehnike novčane i kazne zatvora

Pripadnici Centra bezbjednosti Herceg Novi počeće sutra akciju suzbijanja korišćenja i nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava, pod nazivom Petarda, koju Uprava policije sprovodi svake godine od 20. decembra do 15. januara.

Kako je za RTHN kazao zamjenik komandira, Slobodan Đokić, već su u toku intenzivne aktivnosti vezane za novogodišnje i božićne praznike, tokom kojih su pirotehnička sredstva najčešće u upotrebi.

„Korišćenje pirotehničkih sredstava zabranjeno je u Crnoj Gori, osim kada Ministarstvo unutrašnjih poslova izda posebnu dozvolu za prodaju u već određenom vremenskom intervalu. Obično je to od 20. decembra do 15. januara. Sve mimo toga je apsolutno zabranjeno i podložno prekršajnim i krivičnim sankcijama“, objašnjava on.

Zamjenik Đokić apeluje na roditelje, ako već kupuju djeci petarde ili vatromete, da to čine u prodavnicama koje posjeduju dozvolu MUP-a, jer su to prodajna mjesta koja imaju određene sertifikate, odnosno njihova roba prolazi kontrolu kvaliteta, kao i da budu prisutni prilikom korišćenja tih sredstava.

„U posljednje vrijeme u Herceg Novom, kao i u cijeloj Crnoj Gori, više nema ulične prodaje petardi i vatrometa, kao što je nekad bilo. Mislim da smo ovim akcijama spriječili eventualne povrede kod djece, obično na licu i rukama, pri rukovanju napravama koje su kupljene kod neovlašćenih prodavaca“, kazao je on.

U okviru ove akcije pripadnici Centra bezbjednosti već obilaze lokacije oko škola i trgove i obavljaju kontrole vozila, kako bi spriječili eventualnu nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava. U saradnji sa Domom zdravlja i Službom komunalne policije, u toku je podjela letaka po školama u kojima su prikazane opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava.

„Ukoliko dođe do prekršaja, mi smo u komunikaciji sa sudijama Andrijom Vojvodićem i Nadijom Hasanbegović, kod kojih podnosimo prekršajne prijave, odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. Za te prekršaje predviđene kazne, prema Zakonu o javnom redu i miru, su od 150 do 1500 eura ili zatvorska kazna do 60 dana“, kazao je Đokić.

Upozorava da nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima najčešće kod djece izaziva neželjene poseljdice.

Izvor: RTHN

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply