Pedijatrica Šebek pomogla porodilji u Zeti: Rađanje života na parkingu Doma zdravlja

Potpuno je prirodno da se ispred Doma zdravlja čuje plač djeteta, ali ne i plač novorođenčeta kao što se desilo prekjuče u Zeti. Kišni i hladni dan nije ukazivao na to da će biti „suncem obasjan“ kada je na parkingu Doma zdravlja Golubovci na svijet došla djevojčica. Trudnica se porodila na putu do Doma zdravlja, a pupčanu vrpcu u automobilu presjekla je pedijatar dr Snežana Šebek.

„Dan je počeo kao i obično, a kasnije nije bilo tako. Član porodice mame koja se porodila, u hodniku je zavikao „Beba se rađa“. Nijesam se dvoumila, potrčala sam ka parkingu i tamo je uslijedio prelijep prizor. U automobilu zbunjeni roditelji i zdravo novorođenče u naručju majke. Porođaj se već desio na putu do nas. Beba je bila u hladnom okruženju, prilično izložena riziku. Ugrijali smo novorođenče, ukazali potrebne mjere za prve trenutke rađanja i uticali da se roditelji priberu i da u zdravom okruženju dočekaju rođenje djeteta iako baš ne u situaciji koja se inače očekuje i dešava. Hitna pomoć je brzo došla“, kaže dr Šebek.

Navodi da su medicinske sestre iz Doma zdravlja pomagale svim mogućim načinima i sredstvima.

„Obezbijedili smo metode da zagrijemo porodilju i bebu koliko su nam uslovi nalagali. Kasnije su kolima Hitne pomoći majka i beba, zdrave, vitalnih parametara, upućene ka Kliničkom centru i jedan kišni dan je pretvoren u prelijep dan sa zracima sunca i rođenjem djevojčice“, ispričala je doktorka Šebek.

Opisujući momente kaže da je bila srećna kada je čula prvi plač bebe.

„Uvijek kad se rađa beba najbitnije je da se čuje prvi plač“, ističe Šebek.

Ona smatra da nije uradila ništa specijalno već samo ono što je u sklopu njene profesije, ali i ličnosti.

„Ne mislim da sam ništa specijalno uradila, ali u sklopu karijere dešavale su se i lijepe i ružne stvari. Naročito u toku rada u Hitnoj pomoći nagledala sam se mnogih stvari, ali ovo je definitivno jedan najljepši trenutak. Voljela bih da bude mnogo više ovakvih dana, da nam se rađaju djeca“, kazala je Šebek.

Ona kaže da je i sestri iz Hitne pomoći pomogla.

„Zbrinuli smo ih i napravili plan kako do KCCG. Vratila sam se, ponosna i na sebe i na mamu koja je sve podnijela hrabro. Nekada i pored najveće njege, pažnje i stručnosti ljekara, ne ide sve baš kako treba. Mama ima još jedno dijete ali porođaj je svaki put iznova prvi put, to vam iz iskustva kažem“, navodi Šebek.

Od koleginice sa ginekologije doila je kasnije informaciju da su majka i beba dobro. Ona se nada da će, ako ne ranije, bar na petnaestom danu na kontroli ponovo vidjeti bebu i mamu.

„Roditelji su sada puni obaveza. Želim im sretno roditeljstvo, da rade na potomstvu kada im sve ovako lijepo ide“, poručila je dr Šebek.

Kolege doktorke Šebek kažu da je bila jako pribrana, te da nije paničila.

„Inače sam pribrana, nisam paničar. Život me naučio da panika ne vodi ničemu, da trebate biti smiren, kao stručno lice da vi budete primjer roditeljima koji su uspaničeni. Nije svejedno u 21. vijeku, gdje se djeca rađaju u KCCG, u privatnim klinikama, da na svijet donosite dijete u autu, kiša pada, hladno je… Mislim da smo više doprinijeli tom nekom pozitivnom energijom i smirenošću nego konkretno što smo uradili za sam porođaj“, rekla je Šebek.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply