Ljubanović: Pooštrena kontrola u budvanskoj OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”

Foto: Vijesti

Odlukom Nastavničkog vijeća u budvanskoj Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ pojačan je nadzor i kontrola ulaska u objekat ove obrazovne ustanove, saopštio je v.d. direktora ove škole Novak Ljubanović.

Toj odluci prethodio je slučaj kada je jednoj od učenica ove škole pozlilo, nakon čega je priznala ljekaru da je konzumirala drogu.

On je gostujući u programu RTV Budva kazao da su u školi uvedena dodatna dežurstva i djeci nije dozvoljeno napuštanje školskog dvorišta.

Nakon slučaja o kojem se juče oglasila Uprava policije, policija je identifikovala još dva mlađa maloljetnika koji su osumnjičeni za uličnu prodaju droge.

Komentarišući slučaj upotrebe psihoaktivnih supstanci među đacima, Ljubanović je rekao da su u školi zatečeni time što se desilo. Djevojčica je prvo napala dežurnu učenicu, nakon čega joj je pozlilo. Prilikom pružanja ljekarske pomoći, otkrila je da je konzumirala drogu.

„Na Nastavničkom vijeću smo podstaknuti tim događajem donijeli niz odluka i pooštrenu kontrolu ulaska u školu. Posljednjih nedelju dana ja sam non – stop u školi i zaista sam posvećen poslu”, rekao je on.

Ipak, ocjenjuje da su djeca i dalje najbezbjednija u školi, a formiranje novog Savjeta roditelja, predviđeno za narednu sedmicu, trebalo bi da da konkretnije rezultate, u saradnji sa školom i ostalim institucijama.

“Bezbjednost djece je adekvatna, tačnije djeca su najbezbjednija u školi. Tu je 1.700 đaka, a konkretan slučaj je bio incident koji se dogodio, a najčešće dolazi do konfliktnih situacija u periodu adolescencije. Tako se i ovog puta nešto slično desilo, mi smo preduzeli sve procedure koje radimo i uobičajno. Pozvali smo roditelje, napravili sastanak, saslušali i jednu i drugu stranu. Mi smo pokrenuli sve što je neophodno, a to je da sankcionišemo takav vid ponašanja odnosno nasilje u školi. Na nastavničkom vijeću, koji je najveći organ škole, preduzeli smo mjere, sankcionisali, donijeli ukor, smanjili ocjenu iz vladanja za konkretan slučaj djevojčice koja je napala dežurnu učenicu i to je događaj koji smo riješili”, kazao je Ljubanović u emisiji Jutrom iz Budve, komentarišući nedavni slučaj vršnjačkog nasilja.

Ispričao je i šta se dešavalo po pitanju dojave za ekplozivnu napravu.

“U petak u večernjim satima, nakon završetka radnog dana stigao je mejl. Međutim, koleginica koja je došla na seminar u subotu ujutro otvorila je mejl sa prijetnjama, nakon čega je pozvala mene, ja načelnika i to je ta procedura. Specijalna jedinica MUP-a Crne Gore je kroz tri sata detaljnog pregleda donijela zaključak da ne postoji opasnost”, istakao je Ljubanović.

On ističe da mora postojati dobra saradnja roditelja sa školom da bi ispratili nedostatke u školskim obavezama svoje djece.

„Takođe, dešavaju se problemi u porodici koje se preslikavaju na svako dijete, jer prosto djeca ne reaguju dobro na neke devijacije u porodici, zato su pokazatelji u školi loš uspjeh, izostanci i mi to moramo normalno da propratimo i budemo u kontaktu sa roditeljima i uključimo sve zadužene institucije”, istakao je on.

Ljubanović smatra da su školskim ustanovama potrebni školski policajci ili stražari koji bi brinuli o bezbjednosti.

“Ja sam čak govorio da se obezbijede prostorije za policajce u školi, da budu u školi, ali i oko škole. Napominjem, djeca su u školi najbezbjednija, ali kada izađu u dvorište tu nastaje problem, jer mi ne možemo da kontrolišemo jer je mnogo djece, iako imamo kamere. Tu već ne možemo da garantujemo ništa. Imamo dva odmora i dvije smjene, i tu opet mora neko propratiti sve, jer nam djeca moraju biti zaštićena. Ne mora ni isključivo policajac da bude, može i stražar, čuvar škole, jer je nekada po sistematizaciji i postojalo to radno mjesto, ali danas to više nije slučaj“, kazao je Ljubanović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply