Još jedna grupa roditelja uspješno završila program Brižne porodice

Još jedna grupa roditelja iz Podgorice uspješno je završila ove sedmice besplatni program roditeljstva, pod nazivom Brižne porodice, koje sprovodi Udruženje Roditelji. Program trenutno pohađaju još dvije grupe roditelja iz Podgorice i Budve, u okviru 13. ciklusa koji realizujemo.

U toku programa roditelji su radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i učili kako da riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Dvanaestonedjeljni program prve grupe 13. ciklusa programa roditeljstva počeo je 20. septembra i okupio je 11 roditelja. Program su vodile psihološkinja Milica Pušonjić i socijalna radnica i porodična savjetnica Snežana Milačić.

Program Brižne porodice, nekada poznatpod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, osmišljen je tako da tokom tri mjeseca roditelji usvajaju brojne vještine i znanja povezana sa roditeljstvom, kako bi riješili konkretan problem u odnosu sa djetetom zbog kojeg su došli, poboljšali kvalitet odnosa, ali i uspostavili pravila i granice na adekvatan način. Imaju priliku da na konkretnom primjeru vježbaju nove vještine, koje kasnije mogu primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Praksa je pokazala da, rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Ovaj program je realizovan u okviru projekta Programi podrške majkama i djeci koje su žrtve porodičnog nasilja, koji realizujemo u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja. Osim toga, besplatna SOS Roditeljska linija za sve roditelje, širom Crne Gore je dostupna svakog radnog dana od 9 do 15 časova, putem telefona 080 888 888, kao i besplatno pravno savjetovanje za jednoroditeljske porodice.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply