Ponovo pokrenuta humanitarna akcija Budi nečiji Djed Mraz

Udruženje Roditelji pokreće i ove godine humanitarnu akciju Budi nečiji Djed Mraz. Građani u toku akcije mogu poklonom da obraduju nekog od mališana iz socijalno ugoženih porodica koji se nalaze na evidenciji udruženja Roditelji.

Djeca koja pohađaju servis Učionica Družionica, te cijele godine imaju podršku u savladavanju školskog gradiva i socijalizaciji, pisala su prethodnih dana pisma najpoznatijem djedu na svijetu i obavijestila ga šta bi ih to najviše obradovalo na kraju 2022. godine. Sva ta pisma će narednih dana biti objavljivana na Instagram profilu Učionica Družionica, kako bi pronašla put do Djeda Mrazova.

Građani koji žele da budu nečiji Djed Mraz, odnosno da se uključe u akciju, mogu na Instagram profilu @ucionicadruzionica pronaći detaljna uputstva u vezi sa prijavljivanjem za ispunjenje nekih od objavljenih želja. Ispod objava će pronaći i informacije kako se pokloni dostavljaju Udruženju, koje će ih dalje distribuirati mališanima.

Svako treće dijete u Crnoj Gori je u riziku od siromaštva. Veliki broj njih nikada ne dobije poklon za Novu godinu. Iako su se cijele godine trudili da budu dobri, pisma i želje ovih mališana nekako ne stignu do Djed Mraza. Akcija Budi nečiji Djed Mraz je naša težnja da to promijenimo i zajedno obradujemo djecu. Ima onih drugara koji kažu da se neće ljutiti ako ne dobiju poklon, onih koji traže poklon za mlađu sestru, kao i djece koja bi htjela namirnice za jelo ili omiljeni slatkiš. Na spisku želja nalaze se često lutke, autići, trenerke, patike, torba za školu…“, kazala je Biljana Popović, koorinatorka Grupe za podrpku socijalno ugroženim porodicama u udruženju Roditelji.

Prošle godine je uz pomoć dobrih ljudi ispunjeno čak 225 novogodišnjih želja djece, a svaki paketić je bio upakovan sa puno ljubavi. Osim Podgorice, pokloni su stigli u Nikšić, Mojkovac, Bijelo Polje… Vjerujemo da će ovogodišnja akcija takođe pokrenuti lavinu humanosti i uljepšati predstojeće praznike djeci koja nemaju iste mogućnosti kao vršnjaci.

Program Učionica Družionica pruža podršku obrazovanju i socijalnoj integraciji djece tokom cijele godine. Uz pomoć volontera, djeca uče i vježbaju školsko gradivo, učestvuju u brojnim kreativnim i psihološkim radionicama čiji je cilj da ih motivišu i osnaže da nastave školovanje.

“Zajednička želja ovih mališana je da ne budu siromašni. Nažalost, zbog teških uslova života, često napuštaju školovanje i gube svaku šansu za to. Za pet godina od kada Družionica postoji, pomogli smo velikom broju ugrožene djece da završe školu i integrišu se u društvo. Zato pokušavamo da obezbijedimo održivost ovog programa i u budućem periodu, kako bi što više njih uspjelo da izađe iz začaranog kruga siromaštva”, navodi Popović.

Građani i kompanije mogu podržati program Učionica Družionica finansijskom donacijom, doniranjem užine za djecu tokom boravka, materijala za rad, kao i volontiranjem u radu sa djecom. 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply