Stojanović: Nema bojazni da će Alimentacioni fond zaživjeti na pravi način

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović kazao je da će taj Vladin resor uraditi sve da se otklone prepreke i nedoumice koje su se javile nakon stupanja na snagu Zakona o privremenom izdržavanju djece. Poručio je da roditelji nemaju zbog čega da brinu i da nema bojazni da će Alimentacioni fond zaživjeti na pravi način.

Prema posljednjem presjeku, centrima za socijalni rad dostavljen je 141 zahtjev za isplatu iz Alimentacionog fonda. Stojanović očekuje da će oni sa ispravnom dokumentacijom do 1. decembra dobiti odobrenje.

“Definitivno postoje nedoumice, ali trudićemo se da se te nedoumice u hodu ispravljaju i ako zaključimo da Zakon ima nelogičnosti koje se tiču same implementacije, najmanji problem će biti da izmijenimo stavke”, kazao je on gostujući u emisiji Dobro jutro Crna Goro TVCG.

On je rekao da sama činjenica da imamo presuda koje su iz ranijeg perioda gdje nije bila praksa da se naznači broj žiro računa, iznos, sada imamo problem sa tim sudskim presudama koje ne sadrže te podatke i traži se neki dokaz nenaplativosti, a jedini dokaz je preko izvršitelja ili sudska presuda.

“Uradićemo sve da omogućimo roditeljima da naplate alimentaciju. Poručujemo roditeljima da ne brinu”, kazao je on.

Dejana Ponoš iz Udruženja roditelji napominje da je Zakon stupio na snagu 1. novembra, a da su roditelji već naišli na prve prepreke da dođu do isplate naknada iz Alimentacionog fonda.

“Još nemamo rješenja i roditelji su veoma često vraćeni da izvrše dopunu dokumentacije što nije u skladu sa donešenim Zakonom”, kazala je Ponoš.

Kako je kazala, centri za socijalni rad od roditelja traže da u izvršnoj presudi postoji broj žiro računa, a da se isto tako od javnog izvršitelja donese dokument o nenaplativosti potraživanja.

“To nije nešto što je bilo predviđeno Zakonom i stvorilo je sada velike gužve i roditelje očekuju dodatni troškovi za obraćanje javnom izvršitelju”, kazala je Ponoš.

Jedan od velikih problema radi izmjene presude je sada što se svaki roditelj mora obratiti sudu.

“A sudovi imaju određene kvote, tako da roditelji moraju više mjeseci da čekaju kako bi dobili ispravu koju će onda ponijeti Centru za socijalni rad radi dopune dokumentacije”, kazala je Ponoš.

Udruženje roditelji pisalo je Ministarstvu rada i Vrhovnom sudu sa molbom da se takvi predmeti moraju uzeti kao prioritet kako bi roditelji što prije ostvarili pravo u Alimentacionom fondu, odnosno kako bi se ostvarila prava djece.

“Svaki trošak koji samohrani roditelj ima je veliki trošak. Jesmo svjesni da je ovo početak i da su se otvorila mnoga pitanja koja se moraju riješiti i jesmo strpljivi. Ali smo za to da se što prije počne sa implementacijom zakona, donošenjem presuda i isplatom alimentacija”, kazala je Ponoš.

Stojanović objašnjava da je neophodan dokaz o nenaplativosti koji može biti izvod iz banke gdje se vidi da alimentacija nije uplaćena dva mjeseca ili više ili ako uopšte nije bilo uplata javni izvršitelj izdaje dokument da nije moguća naplata.

Objašnjava da ukoliko dva mjeseca zaredom roditelj ima pravo da podnese zahtjev i da mu država isplati.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply