Uvećane naknade dobiće i roditelji beba rođenih ove godine

Svi koji su postali roditelji u periodu od 1. januara 2022. godine, ali i oni koji će se ostvariti u toj ulozi tokom 2023. dobiće naknade za bebe, koje im je Vlada Crne Gore ranije obećala.

Da će se izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji je u pripremi, primjenjivati retroaktivno od početka ove godine potvrdio je danas državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović.

On je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti podsjetio da je u trenutno u fazi izmjena Zakona, odnosno člana koji predviđa isplate naknade za novorođenčad.

„To je nešto što je 43. Vlada nastojala da uradi u što kraćem roku, s obzirom na to da smo od prethodne administracije imali samo zaključak Vlade i to da će ta sredsva da se isplaćuju iz tekuće budžetske rezerve. Svi koji se bave ovom problematikom dobro znaju da sva prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite moraju da budu u skladu sa Zakonom. Odmah poslije formiranja Ministarstva formirana je i radna grupa. Mislim da je radna verzija nacrta izmjene Zakona već gotova i da će ići prema nadležnim institucijama. Zakon će se primjenjivati retroaktivno do 1. januara 2022. godine, tako da građani koji su u međuvremenu dobili prinovu ne treba da imaju bojazan. Svi će biti obuhvaćeni ovom naknadom“, naglasio je Stojanović.

Ocijenio je da su se na odgovoran način ponijeli prema odluci prethodne administarcije, na zadovoljstvo građana koji, kako je kazao, očekuju da u turbulentnom i ekonomski teškom vremenu prime naknadu i na taj način olakšaju funkcionisanje svojih porodica.

„Mislim da će izmjene Zakona vrlo brzo ići ka nadležnim institucijama i da ćemo ubrzo imati isplatu. S obzirom na to da će se Zakon primjenjivati retroaktivno niko neće biti zakinut. Hoće li to biti mjesec prije ili kasnije mislim da je irelevantno, najbitnije je da će naknade biti i za one koji dobiju prinovu u 2023. godini i za one koji su psotali roditelji u 2022“, rekao je Stojanović.

Izvor: TV Vijesti  

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply