Brojne pritužbe oko isplate dječijeg dodatka, povećaće broj poštara u Podgorici

Dok roditelji navode da isplatu dječijih dodataka prate brojne nejasnoće i problemi, u Pošti Crne Gore tvrde da sve ide po planu, a da će u Glavnom gradu, gdje je najviše pritužbi građana, povećati broj poštara.

Iz Udruženja Roditelja, s druge strane, predlažu da se razmotri uplata na žiro-račune.

Ispred Pošte kod Željezničke stanice u Podgorici u kojoj je jedino moguće preuzeti neisplaćeni dječiji dodatak u Glavnom gradu i juče su bili gužva i redovi, a u njima ogorčeni roditelji.

“Moja kćerka nije dobila dodatak, a sva ostala djeca u komšiluku jesu i vrhunac svega toga je da je danas poštar dolazio kod nas i donio babi penziju,a za njen dodatak kaže nije dobio ček. Ovo je stvarno katastrofa. Ja sam upravo sa posla došla, ne očekujući gužvu, ali evo…”, kazala je Danijela.

Jedna od majki koje su se zatekle u redu, Emina smatra da je to ogledalo nebrige i nepažnje nadležnih.

„Smatram da je država kriva za sve ovo”, kazala je Emina.

Iz Pošte, s druge strane, tvrde da su određeni problemi nastali jer se isplata dodataka poklopila s isplatom drugih socijalnih davanja i penzija. Uvjeravaju da imaju dovoljan broj poštara, te da nema kašnjenja u isplati, a građane koji imaju neki problem, pozivaju da im se direktno obrate pozivom Call centru.

“U cilju smanjenja gužvi u Podgorici, naš stručni tim radi na više modaliteta kako da poboljša isplatu i dostavu dječijih dodataka. Imamo tri solucije povećaćemo kapacitete pošte br.2 uvešćemo više dostavnih pošta”, saopštila je Lidija Perović iz Pošte Crne Gore.

U Udruženju Roditelji smatraju da je pogrešna odluka da se dječiji dodaci isplaćuju poštom i to isključivo osobama na čije ime glasi ček ili njenom ponumoćniku. Iako je cilj bio da se izbjegnu zloupotrebe, pozivaju nadležne da pojednostave procedure kako narednog mjeseca građani ne bi imali sličnih poteškoća.

“Mislimo da time što na ovaj način poštari donose dodatke na adresu, zaista se te zloupotrebe ne mogu riješiti. S druge strane mi kao građani nismo odgovorni da rješavamo određene zloupotrebe. Preporuka koju bi trebalo razmotriti je da roditelji dječiji dodatak ponovo primaju na žiro račun kao što je to bio slučaj sa dječijim dodatkom do 6 godina”, kazala je Lepa Žunjić iz Udruženja.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply