Škole bez grijanja, Ministarstvo prosvjete apeluje da se ubrza nabavka lož ulja i peleta

Ministarstvo prosvjete apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove. Time bi se, kako kažu u Ministarstvu, stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama.

U saopštenju navode da su ih iz dijela škola obavijestili da više nemaju energenata i tečnog naftnog gasa za grijanje, dok su kod jednog broja ustanova zalihe na niskom nivou.

Roditelji već danima ukazuju na to da su mnoge škole bez grijanja, a problem je dodatno došao do izražaja od juče na sjeveru. Danas su, zbog toga, reagovali i roditelji iz više podgoričkih škola, ukazujući na to da djeca nastavu prate u jaknama. Iz Ministarstva su prošle srijede kazali za portal Roditelji.me da, prema njihovim informacijama, u školama nema problema sa grijanjem, iako su roditelji i tada tvrdili da su učionice hladne.

Iz resora prosvjete saopštili su da je problem nabavke i snabdijevanja energentima i tečnim naftnim gasom za obrazovno-vaspitne ustanove uzrokovan prije svega višestrukim skokom cijena pojedinih energenata.

„Preduslovi za nabavku dovoljnih količina stvoreni su tek usvajanjem rebalansa budžeta u kojem su pozicije za ove rashode uvećane za višemilionske iznose“, navodi se u saopštenju.

Naveli su da su ih kolege iz Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je nadležna za ugovaranje ove vrste nabavki, obavijestile da je procedura pokrenuta odmah nakon po usvajanju rebalansa budžeta.

„Trenutni pregovarački postupak koji se sprovodi je u završnoj fazi, tj. čeka se dostavljanjenje dijela dokumentacije od prvorangiranog ponuđača”, piše u saopštenju.

Kako ističu iz Ministarstva, što skoriji završetak javne nabavke i potpisivanje ugovora jedini je način za rješavanje ovog problema, uzimajući u obzir zakonski okvir.

“Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama”, zaključuju u saopštenju.

Protest ispred kolašinske OŠ „Risto Manojlović“

U znak protesta što nema grijanja, zbog čega su već dva dana skraćeni časovi, roditelji djece iz kolašinske OŠ „Risto Manojlović“ okupiće se sjutra u 8 časova u dvorištu škole. Iz Savjeta roditelja su apelovali da se djeca sjutra ne šalju u školu.

Problem grijanja zajednički je, osim za ovu OŠ, i za SMŠ “Braća Selić“, Školu za osnovno muzičko obrazovanje i vrtić Sestre Radović, jer se griju iz iste kotlarnice.  

Uprava ove osnovne škole i roditelji su i do sada više puta ukazivali na problem raspodjele lož ulja, jer se potrebne količine određuju po broju đaka, a ne po veličini školskog prostora koji treba zagrijati.

Direktorka OŠ „Risto Manojlović“ Nataša Peković kazala je za Portal RTCG da očekuju da će problem biti riješen danas ili sjutra kada bi trebalo da bude dopremljena određena količina koju će obezbijediti Ministarstvo prosvjete.

Peković je kazala da su poštovali sve instrukcije Ministarstva prosvjete i da im je odobreno da sami raspišu tender za nabavku ogrijeva, ali da isporuku ne mogu očekivati prije ponedjeljka.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply