RTCG demantuje da su kazali da je prenos Naše radosti nezanimljiv i prevaziđen

Uredništvo Radio Televizije Crne Gore dematovalo je da je ikada neko od njenih predstavnika ocijenio da je integralno prenošenje programa festivala dječije muzike Naša radost “isuviše tradicionalno, nezanimljivo i prevaziđeno” kako je navedeno u pismu roditelja djece hora Zvjedice.

Javni servis je, tvrdi njegovo uredništvo, želio da unaprijedi saradnju sa Festivalom, ne pukim prenosom, već kreiranjem TV hronike Festivala tj. bogatijom tv formom. Na taj način su, kako dodaju, željeli da obuhvate razgovore sa djecom-učesnicima programa – solistima, članovima hora, dječijim žirijem…, i ponude više medijskog prostora upravo najmlađima, da iznesu svoje stavove o raznim temama važnim u dječijem svijetu muzičkog stvaralaštva.

“Odluka da kreiramo TV hroniku upravo je u interesu najmlađe TV publike i zahtijeva temeljnu pripremu, kontinuirani novinarski, rediteljski, dramaturški rad prije, tokom i nakon Festivala”, objašnjavaju iz uredništva RTCG.

Kako pojašnjavaju, njima je najlakše da pokrenenu reportažna kola, uključe kamere i prenesu cjelokupni koncert. Napominju da nikad nijesu dobili program Festivala, što je preduslov za ozbiljan razgovor o saradnji.

Nakon što ih je, kako kažu, direktor Festivala obavijestio da zabranjuje TV ekipi Javnog servisa da bude u sali KIC-a “Budo Tomović”, tokom trajanja Festivala, poslali su mejl i Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada da, ukoliko postoji mogućnost za dogovor u kojem će obje strane odgovorno raditi, svaka svoj dio posla, daju doprinos pronalaženju rješenja. Odgovor nisu dobili.

“Sad sami prosudite kome su na prvom mjestu interesi djeteta, a ko ima vremena da se u ovolikoj mjeri posveti optužbama na raznim društvenim mrežama i portalima, a Festival samo što nije počeo”, poručuju iz RTCG.

Roditelji djece koja su u horu Zvjezdice, njegovi članovi i publika, kako su se potpisali, saopštili su da Radio Televizija Crne Gore prvi put za 30 godina na svom programu neće emitovati tradicionalni festival dječije muzike Naša radost zato što je integralno prenošenje ovog sadržaja ocijenjeno kao “isuviše tradicionalno, nezanimljivo i prevaziđeno”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply