U posljednjih nekoliko dana zabrinjavajući broj slučajeva različitih vrsta nasilja maloljetnika

Na porast nasilja među maloljetnicima ukazuju i posljednji slučajevi zabilježeni u crnogorskim osnovnim i srednjim školama. Nakon informacija da je u Baru grupa mladića pretukla jednog sedamnaestogodišnjaka, iz istog grada stigla je vijest da je u okršaju vršnjaka četrnaestogodišnjem dječaku slomljen nos. U Nikšiću je kraj radne sedmice obilježio incident u Prvoj srednjoj stručnoj školi, kada je zbog upotrebe biber spreja osam učenika završilo u Hitnoj pomoći, a u Mojkovcu je jedanaestogodišnji dječak donio u školu svadbarski pištolj, kako bi ga, kako kažu u policiji, pokazao drugu.

Biber sprej u školskom toaletu

U Prvoj srednjoj stručnoj školi u Nikšiću u petak je došlo do upotrebe biber spreja, zbog čega je osmoro učenika primljeno u Hitnu medicinsku službu. Nakon ukazane pomoći odmah su pušteni kući, a nastava u školi je nakon incidenta prekinuta. Zabrinuti roditelji imaju primjedbe i na postupanje zaposlenih u Hitnoj, dok sa druge strane ljekari tvrde da je sve urađeno po proceduri.

“Ne želim stvarno da mi dijete dolazi sa stresom kući i da li će je neko napasti ili neće”, kazala je za TVCG majka čija je ćerka, nakon incidenta u Prvoj srednjoj stručnoj školi u Nikšiću, završila u hitnoj pomoći.

Tokom malog odmora, u toaletu koji nije pokriven video nadzorom, neko je koristio biber sprej od kojeg je djevojčici bilo loše. Uprava škole još nije utvrdila ko je to uradio, ali se pretpostavlja da je neko od učenika.

“I taj učenik vjerovatno ima, očekivano je da ima problematično ponašanje. I ako ima neke kazne, sigurno udaljenje iz škole. Ne smijemo dozvoliti niko našu djecu da ugrožava”, rekao je direktor Prve srednje stručne škole Milomir Šumić.

Iz Ministarstva prosvjete su povodom incidenta u nikšićkoj školi kazali da obrazovne ustanove reaguju u skladu sa procjenom i uputstvom u slučaju nasilja i vandalizma.

To nije utjeha za majku učenice koja je iz straha za bezbjednost djeteta insistirala na anonimnosti. Ona poziva škole da zaštite djecu.

“Da se poštuje da se zna šta je đak. Da u školi ima obezbjeđenje, a ne da se puštaju djeca sa suzavcima i noževima, da se puše razne stvari o kojima se ćuti. Da se djeca zaštite, da mi kao roditelji idemo mirno na posao, da mirno živomo, da ne mislimo šta će naše dijete da preživi u školi – kakav terror, od koga i od čega”, dodala je majka učenice u izjavi za TVCG.

Ona je ispričala i da je tek nakon insistiranje dobila izvještaj ljekara, dok iz te zdravstvene ustanove odgovoraju da su sve radili po proceduri.

Jedanaestogodišnjak u školu donio svadbarski pištolj

Jedanaestogodišnji učenik mojkovačke OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ u srijedu je u učionicu donio, takozvani, svadbarski pištolj.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, uprava škole je, nakon što je dječaku oduzet pištolj, to prijavila policiji. Istraga o ovom događaju je u toku, a obaviješten je i nadležni tužilac.

“Prema dosadašnjim informacijama, dječak je pištolj donio da pokaže svom školskom drugu. Izjave od učenika prikupljaju se u saradnji sa Centrom za socijalni rad. O svemu je obaviješten nadležni tužilac”, kazali su nazvanično Vijestima u policiji.

Objašnjavaju da u pištolju, koji su iz škole donijeli u policiju, nije bilo patrona, to jest, bio je prazan.

Školskom drugu pesnicom slomio nos

Prema informacijama Primorskog portala, slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se sredinom mjeseca i u barskoj Osnovnoj školi „Srbija“, kada je jedan od učenika pesnicom slomio nos četrnaestogodišnjaku dok su bili u školi. To je potvrđeno Primorskom portalu u Osnovnom državnom tužilaštvu Bar.

Nakon što je povrijeđen, nastavnica je dječaka, otečenog nosa, dovela u Opštu bolnicu Bar gdje je medicinski zbrinut. Dječacima su prvo u pomoć pritekli nastavnici. Shodno procedurama iz Opšte bolnice Bar je obavještena policija.

„Dječak je zadobilo prelom nosa bez dislokacije, laku tjelesnu povredu“, potvrdili su iz ODT Bar, dodajući da je u ovakvim situacijama obavezna medijacija.

U istom gradu, prošle sedmice  grupa maljoletnih mladića izvršili su nasilje nad jednim  sedamnaestogodišnjakom, učenikom srednje škole. Nakon napada, mladić je sa teškim povredama prebačen u barsku bolnicu. Istraga o tom događaju je u toku.

„U postupku je utvrđivanje svih činjenica, a nakon izvještaja vještaka medicinske struke, nadležni tužilac će kvalifikovati djelo“, rekli su iz policije.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply