Obilježavanje Dana prijevremeno rođenih beba sjutra u više crnogorskih gradova

Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba – 17. novembar biće obilježen sjutra u više crnogorskih gradova. Na inicijativu nevladine organizacije Ana Đoković – In Memoriam na simboličan način biće pružena podrška bebama i njihovim porodicama, pa će zgrade nekoliko lokalnih parlamenata i Skupštine Crne Gore biti osvijetljene ljubičastim svjetlom, sa više lokacija biće pušteni ljubičasti baloni, a Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece biće uručena vrijedna donacija.  

„Donacija koju smo pripremili za Centar za neonatologiju sadrži posteljine za sve krevetiće i inkubatore na neonatologiji, robicu, pelene… Imali smo pomoć vrtića Bajka, čija su djeca donirala cucle i flašice, kao i prelijepu sliku. Akciji se pridružila i predškolska grupa vrtića Kosovka djevojka, koji su donirali takođe robicu i ćebad za bebe, a i u saradnji sa udruženjem Hobotnica radosnica obezbijedili smo hobotnice i ćebad za inkubatore“, navodi Zorica Blagojević, humanitarka iz Nikšića, koja je na čelu organizacije „Ana Doković in memoriam“.

Donacija će biti urućena sjutra u 10 sati u krugu Instituta za bolesti djece u Podgorici, a program će kasnije biti nastavljen u 15 sati na Trgu u Nikšiću.

„Gosti će biti i eko vrtić Bambino iz Podgorice, koji su takođe spremili donaciju za Neonatogiju. Sa njima kao i sa roditeljima i djecom koja su prije vremena rođena, pustićemo ljubicaste balone u znak podrške svim bebama koje se trenutno bore za život“, najavljuje Blagojević.

Roditelji i dalje bez podrške

Blagojević ističe da, kao majka prijevremeno rođenih beba prije 16 godine, ni sada nažalost ne vidi neke pomake kada je riječ o sistemskoj podršci roditeljima. Roditelji, kako im prenose, nisu zadovoljni podrškom institucija na koju nailaze.

„Moram se pohvaliti odličnom saradnjom sa Anitom Radulović iz Bara, koja je takođe majka prijevremeno rođene bebe, uz čiju pomoć  će u našoj državi biti obilježen ovaj dan u nekih 11 gradova. Mi smo takođe u okviru obilježavanja Dana prijevremeno rođene djece, pokrenule i Facebook grupu Palčić koja ima za cilj da okupi sve roditelje koji imaju palčiće“, rekla je Blagojević.

Prema njenim riječima, osnivanjem udruženja roditelja prijevremeno rođene djece biće zaokružen plan koji su još prije nekoliko godina pokrenule ona i Ane Đokovic -“majka hrabrosti” kako je i bila prepoznata u Crnoj Gori.

Iz organizacije Ana Đoković – In Memoriam ističu da će zahvaljujući podršci koju su dobili od generalnog sekretara Aleksandra Klarića i zgrada Skupštine Crne Gore biti osvijetljena ljubičastom bojom, a planiran je i sastanak povodom svih problema sa kojima se susrijeću roditelji u toku podizanja svojih prijevremeno rođenih beba.

Blagojević smatra da je za roditelje u periodu nakon rođenja beba najbitnija finansijska podrška.

„To je veoma važna stavka zbog troškova koje roditelji imaju dok bebe borave na Neonatologiji, jer nisu svi iz PG, već su iz cijele Crne Gore. Takođe veliki su izdaci i za kasnije odlaske na kontrole koje bebe imaju svakog mjeseca do svoje navršene prve godine. Bebe imaju pravo i na banju tri puta dok ne napune godinu dana, ali dosta roditelja nije u finansijskoj mogućnosti da pokrije dodatne troškove koje iziskuje boravak tamo sa bebom. To su jako veliki problemi“, ističe Blagojević.

Smatra da bi roditeljima prijevremeno rođenih beba bila od velikog značaja i pomoć psihologa.

„Bitno je da smo ove godine pokrenuli sve ovo, skrenuli pažnju javnosti na probleme, a znam sigurno da ćemo i uspjeti u realizaciji nekih od njih“.

Humanitarne akcije

Okupljeni prvobitno u FB grupi, pod nazivom Ana Đoković – In Memoriam, a od nedavno i registrovani kao nevladina organizacija, ponosni su na dosadašnje rezultate, odnosno akcije koje su pokrenuli.

„Bilo je jako puno akcija i projekata. Osim pomaganja u skupljanju novčanih sredstava za liječenje, imali smo i nekih lijepih projekata u smislu donacija. Najviše sam ponosna na akciju koju smo radili za Milicu Bulatović. Ona je nekada dnevno imala između 50 i 100 epi napada, a kada smo uspjeli da prikupimo 20.000 eura za njeno liječenje u Turskoj, od kada se vratila, prije više od pola godine, nema nijedan. Takođe, ne manje bitan je bio i naš projekat Djeca nisu kriva, gde smo za petoro dece iz jedne socijalno ugrožene porodice opremili komplet sobu. Ta djeca nisu imala pod, struju u sobi, spavalo je njih petoro na jednom krevetu… Uz pomoć ljudi velikog srca, donacijama polovnog namještaja uspjeli smo da uz mala novčana ulaganja od svega par stotina eura, obezbijedimo sve ono što im je potrebno u toj sobi  – pod, namještaj, igračke“, kaže Blagojević.

Motiv pokretača ove humanitarne grupe bila je pomoć onima koji nijeus u mogućnosti da sami obezbijede novac za liječenje.

„To su obično osobe koje nemaju pomoć države i zdravstvenih institucija prije svega. Znaci uvijek nam je prioritet bilo lijecenje. Od skoro smo NVO, ali se finansiramo iskljucivo od donacija koje dobijamo tako što preko naše FB grupe radimo licitacije“, kaže Blagojević.

U periodima kada nemaju akciju za nekog za liječenje, pokreću razne druge u vidu doniranja hrane, obuće, odjeće, kupovine drva, plaćanja racuna samohranim majkama, davanja jednokratnih pomoći od 100 do 200 eura.

„U suštini trudimo se da obezbijedimo svaki vid pomoći koji je nekom potreban. Kod nas nema apsolutno nikakvih podjela, kome pomoći, a kome ne“, ističu u organizaciji „Ana Đoković – In Memoriam“.

Vjeruju da njihova humanitarna misija ne bi smjela biti predmet zloupotreba, pa prije odluke da se pokrene akcija za nekog provjere situaciju.  

„Desi se nekada da pomognemo nekom, kome možda pomoć i nije toliko potrebna, ali drugi put neće dobiti pomoć. U suštini mali je broj manipulatora koji mogu proći, a da ih ne iskontrolišemo. Prije svega imamo jako dobru komunikaciju sa ostalim organizacijama koje se bave pružanjem pomoći, tako da se ne može desiti čak ni da na primjer mi pomognemo nekoj porodici, a da sjutra to isto učine recimo volonteri Crvenog krsta. Umreženi smo, komuniciramo svakodnevno i teško da se može desiti neki propust. Isto tako ako neka institucija nije u mogućnosti da pomogne ili ne može kao što je bio slučaj uoči izbora, mi smo pomagali u vidu hrane, drva i jednokratnih pomoći“, rekla je Blagojević.

Crna Gora je, smatra ona, prebogata humanim ljudima.

„I ja sam jako zadovoljna odazivom za svaku nasu akciju. Nama se desilo da smo u roku od 58 minuta od pokretanja mog apela za jednu samohranu majku, uspjeli da skupimo jednokratnu pomoc od 200 eura“, ističe Blagojević, dodajući da samo poštenim radom i iskrenim zalaganjem, može se probuditi empatija i humanost kod drugih.

U dosadašnjem humanitarnom radu stekla je utisak da onaj kome stvarno treba pomoć tesko će se odlučiti da ga traži.

Uvijek su na neki način, kaže Blagojević, glasniji oni koji i nisu toliko ugroženi.

„Mi kroz grupu javljamo kada saznamo za neku porodicu ili djecu da im je nešto potrebno i uvijek sa poštovanjem i bez predrasuda priđemo takvim porodicama i pomognemo im, uz razgovor da nije strašno i da svi možemo da se nađemo u takvoj situaciji. Nekako im olakšamo i samo to donošenje donacije i potrebne pomoći i oni nas dožive kao prijatelje i sve bude lakše“, kaže Blagojević.

Ona ističe i jako dobru saradnju sa Fondacijom Budi human.

„Zahvaljujući osnivanju njihove nove podfondacije Ima ljudi, mi smo dobili SMS broj i naše akcije za prikupljanje novčanih sredstava sad idu mnogo brže. Takođe, u najavi je i naša saradnja sa Opštinom Nikšić, odnosno Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje”, kazala je Blagojević.

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply