Nakon Podgorice, projekat Uči i Igraj od januara i za djecu iz Nikšića

UEFA Fondacija za djecu odlučila je i ove godine da podrži projekat udruženja Roditelji Uči i Igraj, čiji je cilj podrška obrazovanju i socijalnoj integraciji kroz sport, koji će obuhvatiti djecu od 6 do 10 godina u opštini Nikšić. 

“Nakon uspješno realizovanog projekta u Podgorici koji je sproveden u periodu od januara do juna ove godine, UEFA fondacija za djecu odlučila je da podrži njegov nastavak. Ovim projektom se teži povećanju obuhvata djece koja će imati priliku da, kroz sportske aktivnosti i dodatne časove podrške u savladavanju vještina čitanja i pisanja, jačaju samopouzdanje i unapređuju socijalizaciju”, kazala je koordinatorka projekta Tanja Ašanin.

UEFA fondacija za djecu finansijski je podržala ukupno 65 projekata širom svijeta, koji imaju za cilj podršku pravima djece i mladih, kao i pomoć pogođenim porodicama u Ukrajini, obezbijedivši ukupno 4,9 miliona eura. Udruženje Roditelji je jedina organizacija u Crnoj Gori kojoj je odobrena podrška na ovom konkursu.

“Moć fudbala i sporta generalno u socijalizaciji djece i mladih je nemjerljiva. To je dokazao već realizovani projekat Uči i Igraj koji je ove godine okupio ukupno 1.600 mališana iz Podgorice, i dao sjajne rezultate na koje smo ponosni. Stoga se rodila ideja o širenju talasa pozitivnih primjera i promjena na djecu u Nikšiću”, objasnila je Ašanin. “Sport je spona između vršnjaka, među kojima postoje mnoge nejednakosti u školi.”

Uči i Igraj – jednake mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu, udruženje Roditelji će sprovoditi od januara 2023. godine, a učestvovaće ukupno 1.120 djece iz osam nikšićkih osnovnih škola. Glavne aktivnosti projekta biće fokusirane na savladavanje vještina čitanja i pisanja i dodatne sportske aktivnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Projektnom će biti obuhvaćeno 800 djece koji će trenirati fudbal u okviru škola koje pohađaju, a 320 dječaka i djevojčica imaće dodatnu podršku u savladavanju vještina čitanja i pisanja.

Završni događaj biće fudbalski kup koji će okupiti preko 300 mališana na jednom mjestu. Iako će biti organizovano takmičenje najboljih ekipa školskih timova, fokus kupa biće druženje i poruka važnosti jedinstva i jednakih mogućnosti djece u obrazovnom sistemu i sportskim aktivnostima.


„Ovaj projekat predstavlja mali doprinos toj težnji“, poručuje Ašanin.

Udruženje Roditelji godinama sprovodi brojne aktivnosti, čiji je cilj da djeca imaju iste mogućnosti u obrazovanju i posebno sportskim aktivnostima, kroz različite socijalne servise koje pruža.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply