Direktori škola da dostave podatke o timovima za vršnjačko nasilje

Zavod za školstvo Crne Gore zatražio je od direktora svih osnovnim i srednjih škola da dostave podatke o formiranju školskih timova za prevenciju i zaštitu učenika od nasilja i vandalizma, kao i izvještaje o aktivnostima sprovedenim u prvom tromjesečju.

Dopisom koji je upućen školama, v.d. direktorka Zavoda za školstvo Zoja Bojanić Lalović podsjetila je rukovodioce na obaveze koje imaju na osnovu Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori sa Akcionim planom. 

Prema tom dokumentu, koji je usvojila Vlada, obavezni su da na početku svake školske godine formiraju timove i da na kraju svakog klasifikacionog perioda Zavodu dostave izvještaje o aktivnostima i preduzetim mjerama u prevenciji i slučajevima nasilja.

Zavod će, kako je navedeno, u cilju obezbjeđenja kvaliteta rada škole, a shodno svojim nadležnostima kontinuirano pratiti i evaluirati sprovođenje programa Škola bez nasilja sigurno školsko okruženje i primjenu uputstva Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma. 

Iz Zavoda su istakli da su prevencija nasilja i stvaranje bezbjednog i podsticajnog školskog okruženja jedan je od najprečih zakonskih, etičkih i profesionalnih zadataka obrazovno-vaspitnih ustanova. „Brojna istraživanja su pokazala da razvijeni programi i protokoli u reagovanju škole u slučajevima nasilja doprinose smanjenju vršnjačkog nasilja i predstavljaju snažan mehanizam zaštite“,  navodi se u dopisu Bojanić Lalović upućenom direktorima škola. 

U skladu sa svojom obrazovnom i vaspitnom funkcijom škola je, kako su naveli iz Zavoda, dužna da prevenira i sprečava sve neprihvatljive oblike ponašanja učenika, kao i da im pruži stručnu savjetodavnu podršku u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju.

„Stvaranja bezbjednog, inkluzivnog školskog okruženja doprinosi pozitivnoj i podsticajnoj atmosferi za učenje u obrazovno-vaspitnom procesu. U skladu sa dokumentom Ministarstva prosvjete Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma podsjećamo Vas da ste u obavezi da na početku svake školske godine formirate školske timove za prevenciju i zaštitu učenika od nasilja i vandalizma u školi, i na kraju svakog klasifikacionog perioda Zavodu za školstvo dostavite izvještaj o sprovedenim aktivnostima i preduzetim mjerama u prevenciji i slučajevima nasilja“, obavijestili su iz Zavoda. 

Direktorima škola proslijeđen je i dokument Uputstvo Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma

https://drive.google.com/file/d/1XxenmlIJErpFsUtaRQTgKiXacidYWFle/view?usp=sharing

kao i Priručnik – Škola bez nasilja – Sigurno školsko okruženje

https://issuu.com/un_montenegro/docs/__kola_bez_nasilja_-_priru__nik

Obaviješteni su da korisne informacije o ovom pitanju mogu pronaći i na Školskom portalu www.skolskiportal.edu.me.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply