Sjutra okupljanje roditelja đaka bjelopoljske OŠ “Dušan Korać”

Roditelji učenika bjelopoljske OŠ „Dušan Korać“, koji nastavu od septembra pohađaju u školama „Marko Miljanov“ i „Risto Ratković“ u kasnim popodnevnim satima, okupiće se sjutra u 18 sati u znak protesta što nova školska zgrada još nije završena, ali i zbog nezadovoljstva sadašnjim načinom organizovanja nastave.

Od nadležnih u Vladi traže da bez odlaganja ispune obećanja, obezbijede dodatne finansije za izvođača radova i time spriječe dodatno odlaganje završetka novog školskog objekta. Dok iščekuju da dobiju novu školsku zgradu, koja se gradi još od 2019. godine, od uprave škole i Ministarstva traže da hitno nađu drugo, prihvatljivije rješenje za organizaciju časova, jer je sadašnje, kako smatraju, mimo svih pedagoških normi. Pitaju se da li iko može reći da je u redu da djeca uzrasta od šest do jedanaest godina polaze u školu po mraku, vraćaju se kasno uveče i da ne viđaju roditelje, koji su zaposleni, po cijeli dan.

Okupljanje je zakazano ispred starog školskog objekta sjutra u 18 sati, a skup su inicirali roditelji dva odjenjenja šestog razreda – VI 1 i VI 4.

„Časovi za našu djecu traju od 17.30 do 20.30 sati, nekim danima i duže. Četvrtkom naša djeca dolaze iz škole u 21.30. Kada njihovi vršnjaci idu na spavanje, naša djeca tada pišu domaće jer većina nas radi i nismo u mogućnosti da ih propratimo prijepodne. To su samo neki od razloga, a mislimo da je i to dovoljno! Da ne pominjemo koliko je daleko škola Marko Miljanov i da dosta roditelja nije u mogućnosti da vozi svoju djecu, a dolaze hladni dani i kiše“, naveli su predstavnici roditelja odjeljenja VI 1.

Napominju da je ovakav način organizovanja nastave uticao na sve, jer iziskuje dodatnu organizaciju, ali i finansije za prevoz u porodičnim budžetima. Neka djeca pješače do škola, pa su roditelji dodatno zabrinuti i zbog zime koja je na pomolu.

Onlina nastava ili večernji časovi

Nakon najave direktorke škole Todore Popović krajem avgusta da će do završetka novog objekta, koje kasni već godinama, djeca pohađati online nastavu, jer stari objekat nije bezbjedan, reakcija roditelja iznudila je i nova rješenja. Tako im je, nakon prvobitnih najava da bi mogli slati djecu privremeno samo u seoske škole, uprava poslala anketu, kojom im je ponuđena nastava u dvije gradske škole za đake od prvog do šestog razreda, ali u popodnevnim satima, uz obavezivanje da se sami pobrinu za prevoz. Uz tadašnje najave da će u novi objekat ući vjerovatno već 1. novembra, prihvatili su jedino moguće rješenje, svjesni da će u suprotnom djeca pohađati nastavu na daljinu.  

„Dovedeni smo tada pred svršen čin, a nismo željeli da djeca pohađaju online nastavu koja nosi neke druge probleme. Sada, dva mjeseca kasnije, kao što smo i ranije govorili, i dalje nismo sigurni da je to jedino moguće rješenje. Časovi za našu djecu traju samo po pola sata, a počinju veoma kasno. Ukoliko uprava nije u mogućnosti da sama riješi ovaj problem, očekujemo da će stručne službe Ministarstva učiniti sve i u dogovoru sa drugim školama naći neko drugo rješenje“, ističu iz Savjeta roditelja OŠ „Dušan Korać“.

Oni su podsjetili da je za djecu iz starijih razreda – sedmog, osmog i devetog nastava organizovana u jutarnjim satima u prostorijama Pravnog fakulteta. 

U Savjetu roditelja kažu da, prije ankete, nijesu konsultovani niti su zajednički sa upravom razmotrili da li ima još nekih mogućnosti da se nastava organizuje u prihvatljivijim terminima, na nekim drugim mjestima.

„Naša djeca, nažalost, nose najveći teret ovakvih odluka i cijele priče oko izgradnje nove škole, koju svi željno iščekujemo već godinama. Imali smo do sada razumijevanja i iako nerado prihvatili smo ponuđeno. Sada, dva mjeseca nakon početka školske godine, odučni smo u tome da zaštitimo našu djecu i da ne dozvolimo da i dalje budu žrtve loših odluka. Sigurni smo da će nas ovog puta neko od nadležnih čuti i omogućiti da djeca nastave da pohađaju školu u normalnim okolnostima, a časovi od 17.30 to sigurno nijesu“, kažu u Savjetu roditelja i dodaju da čak i za prvake časovi počinju veoma kasno, u 16.45.

Sigurni su, kako dodaju, da trenutna situacija nije prihvatljiva ni za prosvjetne radnike zaposlene u ovoj školi, od kojih neki trenutno imaju časove na dva mjesta.

Radovi u završnoj fazi

U Savjetu roditelja kažu da su od direktorke na posljednjem sastanku prošle sedmice dobili informaciju da, bez obzira na to što izvođač još nije dobio dodatne finansije, radovi nijesu prekidani i do sada je završeno 98 odsto.

Iz Uprave za kapitalne projekte u septembru je saopšteno da će, nakon što izvođač kroz aneks ugovora, dobije dodatna sredstva, biti potrebno još četiri mjeseca da se posao privede kraju.

Uoči početka školske godine, roditelji su dobili obećanje premijera Dritana Abazovića i ministra Miomira Vojinovića da će izgradnja škole biti prioriotet i da će svi problemi koji su iskrsli, a tiču se obezbjeđivanja dodatnih finansija, biti tema već na prvoj narednoj sjednici Vlade. Od tada je prošlo skoro tri mjeseca, a novac, kako kažu roditelji, još nije uplaćen.

Izgradnja OŠ “Dušan Korać” počela je 2019. godine, a prva ugovorena vrijednost radova bila je 5,4 miliona eura. Završetak radova bio je planiran u roku od 26 mjeseci.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply