U apotekama nema hrane za bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka

Roditelji čija djeca, zbog alergije na proteine kravljeg mlijeka, koriste adaptiranu formulu NEOCATE LCP već mjesecima je ne mogu dobiti na recept u apotekama Montefarma, a ni kupiti kod privatnika. Zamjenskog proizvoda koji bi bebe starosti do 12 mjeseci mogle da koriste nema, a dobavljač – kompanija Glosarij očekuje ovog mjeseca stabilizaciju u snabdijevanju.

Da dođu do Neocate formule roditeljima, kako kažu, ne pomaže ni uredna medicinska dokumentacija, ni mogućnost da država snosi troškove, pa u međuvremenu, formulu nabavljaju van zemlje i za jedno pakovanje plaćaju 50 do 56 eura.    

„Kako smo obaviješteni od generalnog dobavljača Nutricia, ove godine postoje poteškoće u proizvodnji artikla NEOACTE LCP 400g zbog nestašice ingrienata koji ulaze u sastav formule i ograničenog kapaciteta fabrike proizvođača. Zbog toga dolazi do kašnjenja u isporukama i isporučivanja manjih količina od poručenih. Očekujemo prema najavama da će u toku novembra doći do stabilizacije u snabdijevanju sa artiklom NEOCATE LCP, 400 g“, naveli su iz kompanije Kibid, koja je uvoznik i distributer ovih proizvoda.

Odgovor ove kompanije proslijeđen je našem portalu iz Glosarija koji je dobavljač za crnogorsko tržište.

Iz zdravstvene ustanove Montefarm potvrdili su za portal Roditelji.me da je adaptirana mliječna formula Neocate, namijenjena bebama s alergijama, već određeni period deficitarna kod dobavljača, pa samim tim i u njihovim apotekama. Prekjuče je, kako su naveli, isporučena samo manja količina NEOCATE 1+ Junior adaptirane formule i to dežurnim apotekama Kruševac u Podgorici i “Gojko Darić 1” u Nikišiću, koje rade od 00-24 h.

„Druga vrsta NEOCATE LCP za bebe od 0 – 12 mjeseci još uvijek je deficitarna i dobavljač nema preciznu informaciju kada će isporučiti ovu formulu“, saopštili su iz Montefarma.

Oni su poručili roditeljima da u njihovim apotekama mogu dobiti sve neophodne informacije od farmaceuta o nedostajućem proizvodu ili kontaktirati Komercijalni sektor ZUACG MONTEFARM.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply