Održan trening Javno zagovaranje i javna komunikacija za predstavnike osam osnovnih škola

Udruženje Roditelji organizovalo je juče trening na temu javnog zagovaranja i javne komunikacije, kojem su prisustvovali predstavnici uprava i savjeta roditelja osam osnovnih škola iz Podgorice. Cilj ovog treninga je razvijanje strategija u dijelu zagovaranja i promjena u javnosti kako bi jasnije i efikasnije artikulisali svoje zahtjeve prema donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou.


U toku treninga Javno zagovaranje i javna komunikacija učesnici su se upoznali sa konkretnim tehnikama i strategijama koje će im pomoći da u narednom periodu glasnije i produktivnije iniciraju promjene. Okupljeni roditelji i predstavnici uprava škola imali su priliku da razmijene mišljenja i iskustva, nakon čege su se saglasili da jedino zajedničkim učešćem mogu unaprijediti ambijent u kojem djeca i nastavnici uče i rade.

Tokom jednodnevnog treninga diskutovano je o intenzivnim problemima sa kojim se osnovne škole suočavaju, ali su i predlagani modeli promjena. U toku grupnog rada, razrađen je plan rješavanja konkretnog problema, uz prethodno sagledavanje svih bitnih elemenata za uspješno javno zagovaranje. Sa učesnicima je u tom dijelu radio građanski aktivista i novinar Vuk Vujisić. U toku drugog dijela treninga, predstavnici škola su imali priliku da se upoznaju sa osnovama uspješnog komuniciranja i elementima komunikacionog procesa, a radili su i na tome kako da izaberu kanale komunikacije sa ciljnom grupom. O svemu tome im je govorila menađžerka kreativnih komunikacija Danijele Knežević.

Treningu su prisustvovali predstavnici OŠ “Vladimir Nazor“, OŠ “ Vuk Karadžić“, OŠ “Vladika Danilo“, OŠ “Oktoih, OŠ “Dr Dragiša Ivanović“, OŠ “Sutjeska“, OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin“ i OŠ „ Pavle Rovinski“.

Ovaj trening je realizovan u sklopu projekta Inkluzivno kreiranje lokalnih javnih politika i usluga, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža, a u saradnji sa sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply