U rožajskoj OŠ Donja Lovnica šest đaka uči od kuće zbog zavađenih porodica

U rožajskoj Osnovnoj školi Donja Lovnica, početkom prošle sedmice, umalo nije došlo do sukoba nekoliko učenika, čije porodice su zavađene. Naime, četiri učenika devetog razreda i dva učenika šestog razreda ove škole, koji iz bezbjednosnih razloga, nastavu pohađaju na daljinu, prije nekoliko dana su istovremeno došli u školu kako bi bili ocijenjeni na kraju klasifikacionog perioda. Riječ je o članovima šire porodice E.R. koji je u decembru prošle godine lišio života S.M. ispred Osnovnog suda u Rožajama i šire familije oštećenih M. Da bi preduprijedili incident, menadžment pomenute škole je o svemu obavijestio službenike Odjeljenja bezbjednosti koji su izašli na lice mjesta.

„Do sličnog incidenta došlo je početkom ove školske godine kada su se učenici iz zavađenih porodica takođe verbalno sukobili. Početkom ove sedmice pozvali smo učenike iz porodice R. kako bi bili ispitani i ocijenjeni. Po našem pozivu su došli jedan đak iz porodice R., koji ide u deveti razred, i jedan koji pohađa nastavu u šestom razredu. Međutim, ovdje su neprimijetno došli i đaci iz porodice M., njih tri iz devetog razreda i jedan iz šestog, a čiji termin je bio srijeda, četvrtak i petak. Radi predostrožnosti, R. iz devetog razreda smo uveli u školsku biblioteku, ali su tri M. iznenada ušli u ovu prostoriju i verbalno napali R. upućujući mu psovke. Namjeru da tuku R. spriječio je jedan od nastavnika koji je bio sa ovim učenikom u biblioteci“, naglašavaju u OŠ “Donja Lovnica”.

Iz ove škole su zatražili prisustvo policije u školi tokom prošle sedmice sve dok ne budu ispitali i ocijenili učenike iz zavađenih porodica. Danu je rečeno da ukoliko se nastave ovakvi i slični problemi, škola će zatražiti dozvolu od resornog Ministarstva da se obustavi nastava i do daljnjeg nastavi učenje na daljinu.

Predstavnici lokalnog Centra za socijalni rad obavili su razgovor sa porodicama u konfliktu, koje nisu dale saglasnost za bilo kakve alternativne oblike u nastavi. Oni su istakli da neće dati saglasnost da se njihova djeca upišu u drugu školu, osim u Donjoj Lovnici.

Direktorica ove škole Hajrija Muković nedavno je prijavila policiji jednog člana porodice R. odnosno strica osumnjičenog za ubistvo M. koji ju je verbalno napao na ulici, upućujući joj prijetnje zbog nezadovoljstva što njegova djeca ne pohađaju nastavu u školskom objektu. Policija je ovo lice prekršajno procesuirala.

„ S druge strane, M. su tražili od nas da dozvolimo da njihova djeca dolaze na nastavu, a R. da uče na daljinu, ali mi nećemo praviti nikakvu diskriminaciju“, rekla je Mukovićeva.

Budući da škola ima samo po jedno odjeljenje svakog razreda, nisu pronašli drugu mogućnost da odvoje djecu iz zavađenih familija pa su školski odbor i nastavničko vijeće odlučili da svi učenici iz ovih porodica pohađaju onlajn nastavu.

„ Menadžment je još na početku školske godine o ovom problemu detaljno obavijestio resorno Ministarstvo, Odjeljenje bezbjednosti i Centar za socijalni rad, ali niko od njih nije našao rješenje, već su odgovornost prepustili školi, cijeneći da se radi o vršnjačkom nasilju. Smatramo da se radi o naelektrisanoj atmosferi, pa da bismo obezbijedili kako ove učenike, tako i ostale, oko 160 učenika i nastavničkog osoblja, donijeli smo najprihvatljiviju odluku da šestoro đaka nastavu pohađa na daljinu. Nećemo dozvoliti da se lome koplja i da se presuđuje preko ove škole, niti širenje mržnje među djecom. Ta djeca se susreću u selu jer je to neminovno, ali tamo ne prave incidente. A kada ovdje dođu, onda žele da se sukobaljavaju, ali mi ćemo raditi koliko je to u našoj moći da ne dođe do bilo kakvog incidenta. Nećemo dozvoliti da škola postane bojno polje i zaštitićemo učenike i naše osoblje od neuračunljivih osoba. Interesantno je da najuža porodica ubijenog nije umiješana u ove konflikte koje izazivaju porodica ubice i braća oštećene familije“, kazali su za Dan u OŠ “Donja Lovnica”.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply