Bebama rođenim u Nedjelji štednje na poklon po 400 eura

Bebe rođene u periodu od 31. oktobra do 6. novembra, čiji roditelji otvore štedni račun u nekoj od komercijalnih banaka u Crnoj Gori, dobiće po 400 eura. U okviru Nedjelje štednje, koja se trenutno obilježava, na račun će im automatski biti položeno 200 eura od Centralne banke Crne Gore i još 200 eura od komercijalne banke. U okviru ove tradicionalne kampanje CBCG, u prethodnih osamnaest godina prvu štednju dobilo je više od 2.500 beba.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i izvršni direktori poslovnih banaka potpisali su danas sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje, koja se povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra i pod sloganom Prvi korak u sigurnu budućnost, sprovodi devetnaesti put zaredom.

Ukupan iznos od 400 eura biće deponovan na štedni račun djeteta i oročen na godinu dana, nakon čega roditelji mogu podići novac ili nastaviti da štede.

Uz zahvalnost bankama na kontinuiranoj podršci u promovisanju štednje kao važnog dijela finansijske pismenosti, guverner Žugić je istakao da su zahvaljujući Nedjelji štednje, u prethodnih 18 godina svoju prvu štednju dobile 2.542 bebe, za šta je CBCG izdvojila 541.000 eura, a komercijalne banke još toliko.

Da bi ostvarili pravo na prvu štednju, roditelji djece rođene tokom Nedjelje štednje, treba najkasnije do 31. marta 2023. godine da otvore štednu knjižicu u jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.

Pored darivanja prve štednje, CBCG u okviru Nedjelje štednje organizuje i brojne edukativne aktivnosti. Prva u nizu – izložba radova cetinjskih osnovaca pod nazivom Maštam i štedim, realizovana je 28. oktobra u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore. Kampanja se nastavlja radionicama u crnogorskim osnovnim školama na temu novca, štednje, bankarstva i bankarskih proizvoda, kao i predavanjima za učenike srednjih škola.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply