U Pošti Crne Gore razmatraju nove opcije za isplatu dječijih dodataka

Foto: Pošta Crna Gora

Uoči najavljene isplate dodataka za djecu do 18 godina sredinom novembra, u Pošti Crne Gore trenutno razmatraju nekoliko opcija koje bi roditeljima omogućile da, ukoliko nijesu bili na adresi kada je poštar dolazio, u što kraćem vremenu preuzmu ovu naknadu.

Dodatak za oktobar bi trebalo da dobije oko 125 hiljada djece u Crnoj Gori, koliko ih je ukupno prijavljeno do kraja septembra. Isplata posredstvom banke, kao što je to bio slučaj za djecu do šest godina, odlukom Ministarstva rada i socijalnog staranja, više nije moguća, već će svi korisnici ovo pravo ostvarivati posredstvom Pošte.

Iz Pošte Crne Gore najavljuju da će Radna grupa, čiji je cilj da obezbijedi što bolje uslove za realizaciju ovog projekta, uskoro završiti posao, kako bi mogli odgovoriti izazovu i predviđenom povećanju obima posla.

U ovom preduzeću ističu da je broj poštara u ovom trenutku prema svim standardima poštanskog poslovanja.

„Dostava je organizovana na cijeloj teritoriji Crne Gore. Sigurni smo da će isplata dječijih dodataka biti realizovana u ugovorenim rokovima“, naveli su iz Pošte Crne Gore.

Kako su kazali, u slučaju da ne zatekne nikog od članova domaćinstva u stanu/kući prilikom dostave dječijeg dodatka, poštar će ostaviti obavještenje koje sadrži informacije kada i gdje, u kojoj pošti, korisniku može biti isplaćen dječiji dodatak. To obavještenje ipak, kako dodaju, nije uslov za preuzimanje dodatka u pošti.

„Dječiji dodatak, kao i sva novčana primanja preko Pošte, može podići isključivo osoba na čije ime glasi ček ili osoba koja je opunomoćena od strane osobe na čije ime ček glasi“, rekli su u Pošti Crne Gore.

Na spisku više od 40 poslovnica

Na spisku je trenutno 46 poslovnica širom Crne Gore, u kojima je moguće preuzeti dječiji dodatak, ukoliko poštar ne nađe nikog na prijavljenoj adresi. U Pošti Crne Gore procjenjuju da će najveći broj dječijih dodataka biti ipak isplaćen na adresama, odnosno na terenu.

„U ovom trenutku razmatramo nekoliko opcija koje bi građanima omogućile da, ukoliko nijesu bili na adresi kada je poštar dolazio, u što kraćem vremenu preuzmu dječiji dodatak“, istakli su iz Pošte Crne Gore, uz napomenu da će o svim organizacionim izmjenama u tom smislu blagovremeno obavijestiti javnost.

Gužve zbog septembarskog dodatka

Način isplate dodatka za septembar za djecu do šest godina iznenadio je prije desetak dana veliki broj roditelja, posebno u Glavnom gradu. Kako tvrde oni koji su nam se obratili, nijesu bili obaviješteni da baš od ovog mjeseca dodatak više neće dobijati preko bankovnog računa, a ni poštari nijesu, kako tvrde, dolazili na njihovu adresu. Tek nakon nekoliko dana saznali su da ih naknada čeka na šalteru Pošte 2 u Podgorici. Narednih dana, svjedočili smo velikim gužvama ispred tog objekta.      

Na pitanje upućeno Pošti da li su tih dana imali problema u funkcionisanju i šta je bio razlog kašnjenja, iz ove kompanije su odgovorili da su isplate dječijih dodataka i socijalnih davanja i ovog mjeseca izvršene u okviru ugovorenih rokova.

„Kada je riječ o dječijim dodacima koji nijesu isplaćeni na adresi, korisnici ih mogu podići na šalterima poslovnica koje su navedene u obavještenju. U Podgorici je riječ o Pošti 2. Podsjećamo građane da im je naš Call centar 19895 na raspolaganju od 7 do 20 časova, svakog radnog dana i subotom“, zaključili su iz Pošte Crne Gore.

Više od 76 hiljada novoprijavljenih

Kako su ranije saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, prema Zakonu o budžetu ukupno je za ovu naknadu planirano 27.400.000 eura.

Prema podacima iz resora socijalnog staranja, centri za socijalni rad su do kraja septembra primili ukupno 76.311 zahtjeva za dodatak za djecu do 18 godina, a do sada je to pravo ostvarivalo 37.704 mlađih do šest godina. Dodatak dobija i 12.791 dijete, koji su to ostvarili po drugim osnovama – kao  korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu. Među njima su i djeca bez roditeljskog staranja i oni čiji su roditelji u postupku radne aktivacije.

Djeca koju roditelji/staratelji prijave u narednom periodu, pravo na dodatak stiču od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva. Ukoliko to učine na primjer u novembru, stiču pravo na decembarski dodatak, a prvu isplatu mogu očekivati sredinom januara.

Kao i do sada, za ostvarivanje ovog prava potrebno je da se prijave u Centar za socijalni rad u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/staratelja na čije ime će se isplaćivati dodatak za djecu. Osim lične karte podnosioca zahteva i matičnih brojeva članova porodice, nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija, osim u slučaju kada su roditelji razvedeni. Jedan pod roditelja, kojem je dijete povjereno na staranje, tada kao dokaz na uvid prilaže i sudsku odluku.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply