Šta možete uraditi da vaše dijete bude bezbjedno dok igra multiplejer video – igre?

Ako vaše dijete još nije tražilo da igra neku multiplejer onlajn igricu, velike su šanse da vas to čeka u bliskoj budućnosti. Neke od najpopularnijih igara danas, poput World of Warcraft, Minecraft, Fortnite, Final Fantasy ili The Elder Scrolls, multiplejer su onlajn igre (ili onlajn igre za više igrača, poznate i kao MMO ili MMOG) i popularne su među svim uzrastima.

Ono što je jako bitno da znate jeste da igranje multiplejer onlajn igara djetetu može pružiti iskustvo saradnje i timskog rada. One takođe mogu biti dobre za druženje i izgradnju odnosa sa prijateljima. Možete čak i da uživate igrajući ih porodično. Međutim, pored potencijalnih prednosti, važno je biti svjestan i rizika koje ovakve igre mogu donijeti.

Stoga, evo nekoliko načina da prihvatite pozitivne aspekte, ali i da istovremeno zaštitite svoje dijete.

Razgovarajte sa svojim djetetom o onlajn sigurnosti

Bilo da je u pitanju sigurnost na društvenim mrežama ili tokom onlajn gejminga, u jednom ne možete pogriješiti, a to je da razgovarate sa svojim djetetom o svim potencijalnim rizicima onlajn svijeta.

Ovo su neke od tema koje morate zajedno da pređete:

●     Sa kojim prijateljima / članovima porodice im je dozvoljeno da igraju;

●     Zašto treba da izbjegavaju igranje sa nepoznatim ljudima;

●     Zašto je bitno da ne dijele lične podatke onlajn i šta su sve lični podaci;

●     Kako da izbrišu ili blokiraju nekog sa svoje kontakt liste;

●     U redu je da razgovaraju sa vama ako se nešto loše desi tokom igre;

●     Treba da vam kažu ako im se javi neko nepoznat ili ako osjete bilo kakvu vrstu onlajn nasilja od strane drugih igrača;

●     Razlozi zbog kojih ne treba da trče da upoznaju uživo nekog koga znaju iz onlajn svijeta (osim, recimo, u situaciji kada je utvrđeno da je u pitanju vršnjak iz škole).

Pomognite djetetu da izabere igre sa bezbjednim okruženjem ili da koristi roditeljski nadzor

Odlično mjesto za dobijanje informacija o igrama (ali i serijama, knjigama, filmovima i aplikacijama) jeste Common Sense Media. Ovaj sajt ima detaljne recenzije igara za roditelje koji obraćaju pažnju, recimo, na školske predmete i vještine koje određena igra unapređuje. Recenzije takođe ocjenjuju karakteristike kao što su obrazovni sadržaj, nasilje i jezik. Ako tražite multiplejer igru za mlađe dijete, pokušajte da izaberete neku sa ograničenijom komunikacijom ili bez komunikacije između igrača. Pokémon Sun, Pokémon Moon, Just Dance 2020 i Star Wars Battlefront II su primjeri sa nešto bezbjednijim okruženjem.

Onemogućavanje opcije chat i ograničavanje sadržaja

Imajte na umu da iako neke od multiplejer onlajn igara ne nude glasovno ćaskanje uživo, igrači i dalje mogu da koriste ugrađeni sistem chata na konzoli za igru (Star Wars Battlefront II i Terraria su najbolji primjeri za ovo). Ono što vi možete da uradite jeste da onemogućite glasovno ćaskanje i upravljate komunikacijom u roditeljskim kontrolama na konzoli za igru ili uređaju. Takođe možete ograničiti sadržaj i upravljati vremenom koje će dijete provesti ispred ekrana, kao i postaviti ograničenja potrošnje (unutar igre) koristeći roditeljske ili porodične kontrole.

Mnoge multiplejer onlajn igre nude i roditeljski nadzor. Na primjer, popularne igre kao što su Roblox i Fortnite omogućavaju vam da ograničite razmjenu instant poruka i chat. Roblox takođe omogućava roditeljima da biraju vrste igara koje njihova djeca mogu da igraju. Minecraft omogućava djeci da dodaju, blokiraju, isključuju zvuk i prijavljuju druge igrače, pa se pobrinite da dijete nauči zašto i kako da koristi ove funkcije kada počne da igra ovaj tip igara.

Opcije privatnog pristupa

Još jedna dobra opcija jeste da dozvoliš djetetu da se igra u privatnom okruženju (na privatnoj mreži) sa svojim prijateljima tako što ćete mu pomoći da odabere neku od igara koja je ili predviđena za manje grupe ili ima privatni pristup. Minecraft, recimo, nudi opciju kupovine Minecraft Realmsa, što omogućava djeci da se igraju sa prijateljima u svom privatnom svijetu na mreži (dakle, bez stranaca i nepozvanih ljudi). Terraria omogućava djeci da se povežu sa najviše sedam drugih igrača (i nema mogućnosti komunikacije). Mnoge onlajn igre omogućavaju igračima da postave sopstveno privatno okruženje (odnosno, mrežu), koje mogu da pošalju svojim prijateljima.

Za kraj, probate da se i vi uključite

Recite svom djetetu da vam priča o igricama koje voli i razlozima zbog kojih ih voli, a onda izaberite neku da igrate sa njim (pitajte ga da vas nauči – to će sigurno obožavati) ili ga gledajte kako igra. Razgovarajte često sa djetetom o ljudima sa kojima igra igrice, ispitajte koji su drugari u pitanju i ukoliko vodi razgovore sa nepoznatim ljudima, neka vam ih prepriča.

Osim toga, računar ili bilo koji drugi uređaj na kojem dijete igra igrice nemojte čuvati u nekoj odvojenoj sobi sa zatvorenim vratima, nego u dnevnoj sobi ili nekoj drugoj prometnoj prostoriji, gdje vi ili neko drugi od ukućana može povremeno ispratiti situaciju. I najzad, provjerite svaku igricu koju vaše dijete želi da igra prije nego mu to dozvolite, upoznajte se sa tipom igrice, koliko je popularna, je li nešto što igraju svi njegovi vršnjaci (ovdje se spremite da malo progledate kroz prste), je li nešto što nije bezbjedno i ima li mogućnost roditeljske kontrole.

Zapamtite, dijete nećete zaštititi time što ćete mu jednostavno zabraniti nešto što ne razumijete. To ćete uraditi samo ako mu pažljivo objasnite i prednosti i rizike, ali tek nakon što se potrudite da i vi malo zavirite u njegov svijet i istražite šta je to tu tako magično i vrijedno tolikog vremena za računarom.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Na portalu www.stemedukacija.me koji je pokrenula kompanija doMEn dostupan je za preuzimanje besplatan vodič na temu “Bezbjednost djece na inernetu i društvenim mrežama”, a od 28. oktobra biće dostupan za preuzimanje i priručnik “Kako da napraviš svoje prve STEM korake”, namijenjen osnovcima i srednjoškolcima. 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply