Prvu dozu HPV vakcine do sada primilo 550 djevojčica

Prvom dozom HPV vakcine do sada je zaštićeno 550 djevojčica uzrasta od devet godina, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Prema podacima iz ove ustanove, vakcinacija je u prvoj fazi, koja je počela 26. septembra, predviđena za 4.000 djevojčica rođenih 2013. godine, koje su već napunile ili pune devet godina i pohađaju IV razred, a vakcine može dobiti i oko 1.000 djevojčica koje su rođenje od oktobra do decembra 2012.

Mjesec dana nakon početka vakcinacije protiv raka grlića materice, iz Instituta su ocijenili da je početak veoma dobar.

Iz Instituta za javno zdravlje pozvali su nedavno i roditelje djevojčica uzrasta od deset do trinaest godina da iskažu interesovanje prijavom, ukoliko žele da se i za njihovu djecu u narednom periodu omogući HPV vakcinacija.

„Roditelji djevojčica rođenih tokom 2012, 2011, 2010. i 2009. godine mogu putem poziva ili SMS-a dostaviti podatke (ime i prezime djeteta, datum rođenja, opštinu boravka, broj telefona roditelja). Prijava je moguća najkasnije do 31.12.2022. godine, a plan za organizovanje catch up vakcinacije za sljedeću godinu biće donešen do 31. 01. 2023“, naveli su iz IJZCG.

Za sva dodatna objašnjenja i savjete roditelji mogu pisati na mejl: [email protected] ili se obratiti na broj telefona 067 086 815 radnim danom od 13 do 15 časova, kao i putem SMS-a ili vibera.

HPV vakcinacija se u razvijenim zemljama primjenjuje već petnaest godina, a u Crnoj Gori je najavljena prije tri godine.  Prema navodima ljekara, riječ je o vakcini koja je izuzetno bezbjedna i djelotvorna, posebno kada se primi u ranom uzrastu, a njenom primjenom štiti se reproduktivno zdravlje i na minimum smanjuje rizik od pojave ovog malignog oboljenja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply