Podijelimo jer zajedno možemo više – jedna od najvećih humanitarnih akcija

Akcija Podijelimo jer zajedno možemo više prepoznata je kao jedna od najvećih humanitarnih akcija organizovanih u Crnoj Gori tokom 2021. godine. To je navedeno u izvještaju o stanju filantropije – Crna Gora daruje 2021.

Istraživanje, na osnovu kojeg je nastao i izvještaj, dio je šire inicijative za promovisanje i stimulisanje filantropije u regionu koju sprovodi Fondacija Catalyst.

U prethodnoj godini u Crnoj Gori su zabilježene donacije u vrijednosti od 12,8 miliona eura, prikupljenih kroz skoro 600 akcija doniranja.

Donirana suma po glavi stanovnika iznosi 20,7 eura, a najaktivniji donator bili su građani.

Davanja građana su u najvećem broju slučajeva bila usmjerena na pomoć pojedincima i porodicama, dok je poslovni sektor pomoć najčešće usmjeravao ka javnim institucijama, posebno zdravstvu.

„Zabilježena donirana suma prevazišla je čak i rekordnu sumu iz 2020. godine. Ipak, važno je napomenuti da nešto više od polovine donirane sume čini jedna donacija vrijedna 7.000.000 eura, što nije tipična okolnost. Ukoliko ovu donaciju tretiramo kao izuzetak, suma od 5.800.000 eura prati trend postepenog rasta donirane sume tokom godina“, navodi se u izvještaju.

Poslovni sektor je bio drugi najaktivniji tip donatora po učestalosti davanja, kao i po doniranoj sumi.

U izvještaju su istaknuti najveći donatori i dobrotvorne akcije koje su obilježile godinu za nama.

U prošlogodišnjoj akciji Podijelimo jer zajedno možemo više, koju udruženje Roditelji organizuje već 12 godina, školski pribor je obezijeđen za 652 djece iz socijalno ugroženih porodica.

Najveći donator je porodica Ubović koja je donirala sedam miliona eura za izgradnju škole u Tološima, a kao uspješna je istaknuta i akcija Velika ljubav za male heroje, Jane i kompanije IDEA.

Ova akcija je uključila građane, tako što im je omogućila da kupovinom bilo kog Jana proizvoda u IDEA marketima u ovom periodu, učestvuju u prikupljanju sredstava za Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Crnogorski Telekom je donirao neophodnu opremu za ostvarivanje brze internet veze za 100 škola u ruralnim područjima Crne Gore. Osim toga, u skladu sa sklopljenim ugovorom iz 2020. godine, Crnogorski Telekom je i 2021. godine donirao 143.000 evra Univerzitetu Crne Gore.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Amerike (San Francisko), član Američke Federacije Šahista i dobitnik ISKRA nagrade za individualni doprinos 2018. godine – Blažo Sredanović donirao je 100.000 eura prijestonici Cetinje sa namjerom da se novac dalje distribuira u humanitarne svrhe djeci iz 20 porodica kojima je pomoć potrebna.

U znak podrške građanima Hrvatske pogođenim zemljotresom, neformalna grupa građanki „Devet dobrih žena“ je organizovala akciju u Podgorici pod nazivom Djeca za djecu. Ovom akcijom je prikupljeno oko 8.000 neophodnih stavki u vidu knjiga i igračaka koja su namijenjena djeci u gradovima Sisak, Glina i Petrinja. U akciji su učestvovali đaci iz volonterskih klubova i poznati pjevač Sergej Ćetković.

Đaci osnovne škole „Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog su tokom manifestacije Dani Crvenog krsta učestvovali u akciji Vaše malo nekome puno kojom su prikupljene osnovne životne namirnice ugroženim porodicama u Herceg Novom. Zahvaljujući ovoj akciji, hrana i sredstva za higijenu su isporučena na adresu 150 porodica i pojedinaca kojima je pomoć bila potrebna.

Više o stanju filantropije i primjerima dobročinstva možete vidjeti u izvještaju Crna Gora daruje 2021 dostupnom na ovom LINKU.

Osnovno istraživanje i ovu publikaciju Crna Gora daruje 2021. kreirala je Fondacija Catalyst (Catalyst Balkans), uz velikodušnu podršku Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply