Nadležni se pripremaju za primjenu zakona, koja počinje od 1. novembra

Zakon o privremenom izdržavanju djece stupiće na snagu naredne sedmice, a u Ministarstvu finansija tvrde da se radi na osnivanju alimentacionog fonda.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je Vijestima da bi taj resor trebalo da u roku završi obaveze u vezi sa ovim Zakonom, te da se čeka još promjena sistematizacije i lociranje fonda kao organizacione cjeline unutar ministarstva. U međuvremenu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) trebalo je da pripremi podzakonska akta, ali javnost još nije obaviještena da li je taj postupak završen.

Koordinatorica Tima za podršku jednoroditeljskim porodicama Udruženja Roditelji, Dejana Ponoš Vijestima je kazala da su pisali MRSS i da vjeruju da će narednih dana dobiti odgovore na pitanja da li su pripremili obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje, potrebne evidencije o samohranim roditeljima i dužnicima izdržavanja, kao i da li su centri za socijalni rad napravili Informator o uslovima i postupku za ostvarivanje ovog prava.

„Prema Zakonu o privremenom izdržavanju djece, koji su poslanici crnogorske Skupštine usvojili, djeca čiji roditelji ne isplaćuju alimentaciju moći će da ostvare to pravo, nakon što nadležni osnuju Alimentacioni fond. To bi trebalo da se desi najkasnije do kraja godine, odnosno u roku od dva mjeseca nakon početka primjene zakona 1. novembra. Na taj način će roditeljima koji samostalno vrše roditeljsko pravo,na ime alimentacije, a na osnovu presuda, biti preusmjeren novac iz fonda, a zatim će država naplaćivati te iznose od dužnika“, podsjetila je Ponoš.

Ko ima pravoi na izdržavanje

Pravo na privremeno izdržavanje imaće djeca na teritoriji Crne Gore, a uslov za to je da dužnik izdržavanja, odnosno roditelj koji ne plaća alimentaciju,prema sudskoj presudi, dva mjeseca neprekidno u cjelosti, djelimično ne ispunjava tu obavezu ili to čini neredovno. Pod djelimičnim ispunjavanjem obaveze smatra se da dužnik izdržavanja plaća manji iznos od onog koji je određen presudom ili sudskim poravnanjem.

Zakon propisuje da se pod neredovnim ispunjavanjem obaveze smatra kada obveznik izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva, duguje najmanje dvije mjesečne alimentacije. Mjesec u kojem je podnijet zahtjev ne ubraja se u posljednjih 12 mjeseci.

Pravo na privremeno izdržavanje, prema Zakonu, traje sve dok dužnik ne počne u potpunosti da izvršava obavezu određenu presudom,a najkasnije do navršene 18. godine života djeteta. Izuzetak su djeca koja, nakon punoljetstva, zbog bolesti, tjelesnih ili duševnih nedostataka nijesu sposobna za rad, nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje ili ih ne mogu ostvariti iz postojeće imovine. Ponoš je kazala da se najveći broj roditelja koji se obraćaju Timu za podršku to čini upravo zbog ovog pitanja neplaćanja izdržavanja od roditelja sa kojim dijete ne živi. Ona je podsjetila da je nedavanje izdržavanja krivično djelo, te da je više roditelja koji su osuđeni na zatvorske kazne u proteklim godinama zbog toga.

„Kao pojedinci i kao društvo treba da se pitamo gdje smo zakazali kada nam interesi sopstvene djece nisu na prvom mjestu i kad smo spremni ići u zatvor mjesto sopstvenom djetetu obezbijediti finansijsku podršku, jer alimentacija je dužnost roditelja sa kojim dijete ne živi i pravo tog djeteta ili djece. Baš kao što su roditelji i nakon razvoda braka u obavezi djetetu pružiti ljubav i zajednički učestvovati u njegovom vaspitanju i obrazovanju,u obavezi su zajednički učestvovati i u njegovom izdržavanju“, istakla je Ponoš.

Kod izvršitelja se rijetko ide

Ona je kazala da, ukoliko roditelj sa kojim dijete živi ima pravosnažnu sudsku presudu u kojoj je jasno naznačena visina izdržavanja, kao i rok za plaćanje, u svakom momentu ima pravo da pokrene postupak pred javnim izvršiteljem zbog naplate dospjelog duga.

Ipak, tvrdi da roditelji ovoj proceduri često ne pribjegavaju iz dva slučaja.

„Ne žele narušiti ionako krhke odnose koji postoje nekon razvoda, najčešće iz straha da će se drugi roditelj ‘naljutiti’ i prestati viđati dijete po predviđenim modelima viđanja. Postojanje sive ekonomije, gdje drugi roditelj ili zvanično nije zaposlen, prima dio novca ‘na ruke’, ili nema nikakvu imovinu na svoje ime. Nažalost, praksa je pokazala da se nerijetko dešava da drugi roditelj svu imovinu namjerno prepiše na drugo lice kako bi izbjegao plaćanje izdržavanja“, naglasila je Ponoš.

Ona je istakla da tužba za neplaćanje izdržavanja ne zastarijeva i roditelj u ime djeteta može da je podigne sve do 18 .godine djeteta, kada tu tužbu mora da podigne dijete.

„I novi Zakon predviđa da roditelj prvo mora dostaviti određene dokaze da izdržavanje nije plaćeno, ali zakon u cjelosti ne razrađuju detalje, stoga ćemo morati sačekati nadležne institucije da nas upoznaju sa odgovarajućim propisima“, zaključila je Ponoš.

Iz Vlade su ranije najavili da će obezbijediti neophodna sredstva za alimentacioni fond, koji će se finansirati iz budžeta, sredstava dobijenih prodajom trajno oduzete imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, donacija, uplata privrednih društava po osnovu ugovora o osiguranju, kao i prihoda od igara na sreću…

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply