Smanjenje siromaštva djece mora biti nacionalni prioritet

UNICEF Crne Gore pozvao je nacionalne institucije da usvoje neophodne politike kako bi svako dijete u Crnoj Gori moglo živjeti bez siromaštva.

Iz ove međunarodne organizacije su podsjetili na to da proširenje univerzalnog dječjeg dodatka na svu djecu do 18 godina može značajno smanjiti dječje siromaštvo u Crnoj Gori.

„Na ovaj način bi preko deset hiljada djece izbjeglo rizik od siromaštva. Ovo je jedan od zaključaka publikacije pod nazivom „Suzbijanje siromaštva u Crnoj Gori pomoću adekvatne socijalne i dječje zaštite zasnovane na čvrstim pokazateljima: pregled održivih scenarija reformi“, na kojoj su radili međunarodni eksperti Univerziteta u Mastrihtu, u saradnji s Ministarstvom finansija i socijalnog staranja Crne Gore, Upravom za statistiku – Monstat, UNICEF-om i UNDP-om“, naveli su iz UNICEF-a.

Kako su saopštili, svaki četvrti građanin Crne Gore i svako treće dijete već žive u riziku od siromaštva.

U ovoj studiji predstavljene su opcije socijalnih politika koje donosioci odluka mogu razmotriti u sklopu nacionalne strategije za smanjenje siromaštva. Preporuke uključuju reformu progresivnog sistema oporezivanja dohotka građana, proširenje baze korisnika materijalne pomoći i usvajanje nacionalno definisane apsolutne linije siromaštva.

„Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, pozivamo nacionalne institucije da usvoje neophodne politike kako bi svako dijete moglo živjeti bez siromaštva. Od izuzetnog je značaja da finansijska podrška države obuhvati djecu i porodice koje se suočavaju s međugeneracijskim siromaštvom i isključenošću iz kvalitetne zdravstvene zaštite, obrazovanja i zaštite od svih oblika nasilja“, istakao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

UNICEF-ova mlada reporterka Milena Keković smatra da siromaštvo ne predstavlja samo nedostatak prihoda.

„Siromaštvo za mene predstavlja nedostatak mogućnosti za zadovoljavanje osnovnih potreba, kao što su potreba za obrazovanjem i besplatnom i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom koju treba garantovati svakom čovjeku“, kazala je mlada reporterka Keković.

Publikaciju „Suzbijanje siromaštva u Crnoj Gori pomoću adekvatne socijalne i dječje zaštite zasnovane na čvrstim pokazateljima: pregled održivih scenarija reformi“ podržalo je predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori u okviru zajedničke inicijative Ujedinjenih nacija pod nazivom „Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita i zapošljavanje u cilju ubrzavanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori“, koju je podržao Zajednički fond za održivi razvoj.

UNICEFovi mladi reporteri su kroz TikTok video omogućili da se na ovaj dan čuju i glasovi mladih o siromaštvu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply