Urgentnim mjerama obezbijediti sigurno okruženje za djecu i spriječiti tragične ishode

Ženski klub Skupštine Crne Gore pozvao je danas Vladu i nadležna ministarstva da ulože maksimalne napore da bi se obezbijedilo sigurno i bezbjedno okruženje za svako dijete, na šta se država i obavezala ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta. Upućen je apel nadležnim državnim organima da preduzmu opsežne i urgentne mjere kako bi Crna Gora spriječila tragične ishode po djecu, kojima javnost svjedoči u posljednje vrijeme.

Kopredsjednice Kolegijuma Ženskog kluba dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević izrazile su zabrinutost povodom niza slučajeva nasilja i eksploatacije djece, koji su se dogodili u posljednje vrijeme, uključujući posljednji slučaj seksualnog zlostavljanja djevojčice od strane starije muške osobe (74 godine starosti), kao i pronalaska tijela dvanaestogodišnje djevojčice u rijeci Morači.

Iz Ženskog kluba su podsjetili na podatke Uprave policije, prema kojima su tokom 2021. godine registrovana su ukupno 23 krivična djela iz oblasti krivičnih djela protiv polnih sloboda, a koja su izvršena na štetu maloljetnih osoba. Od tog broja registrovana su tri silovanja, pet krivičnih djela obljuba sa djetetom, 11 krivičnih djela nedozvoljene polne radnje i četiri krivična djela dječja pornografija.

„Ženski klub Skupštine Crne Gore koristi priliku da pozove nadležne organe da preduzmu opsežne i urgentne mjere kako bi Crna Gora spriječila ovakve tragične ishode po djecu, te obezbijedila i osnažila nedostajuće preventivne usluge podrške djeci i porodicama u sektorima zdravstva i socijalne i dječije zaštite, kao i obrazovanja, kao i osnažila kapacitete svih sektora za ranu detekciju i otkrivanje slučajeva nailja i eksploatacije djece, kao i rizika kod djece koji mogu da dovedu do tragičnih posljedica“, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Ocjenjuju da u ovom trenutku Crnu Goru karakteriše ozbiljan nedostatak usluga podrške djeci, porodici i žrtvama nasilja i eksplatacije.

„Osnovne usluge za djecu i porodice se ne pružaju ili nisu održive. Ovo zavrjeđuje posebnu pažnju ako se tumači u svijetlu činjenice da su usluge suštinski način da se dugoročno spriječi oslanjanje na materijalna davanja. Kad je riječ o podacima koji ukazuju na ograničen broj stručnih radnika i ograničene kapacitete centara za socijalni rad, postojeće stanje, učinilo je da sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori bude prevashodno reaktivnog karaktera, te da nije u stanju da odgovori na sve veće rizike u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom s kojima se suočavaju djeca i porodice u Crnoj Gori, posebno u postcovid eri. Pružanje osnovnih usluga podrške, savjetovanja i rada sa djecom koja su žrtve nasilja i eksploatacije u sektoru zdravstva takođe je upitno“, navele su kopredsjednice kolegijuma Ženskog kluba.

Kako su istakle u saopštenju, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja moraju osmisliti održiva rješenja i obezbijediti budžetska izdvajanja za proširenje, kontrolu kvaliteta i održivo finansiranje usluga prevencije, te podrške djeci i porodicama u riziku, kao i žrtvama nasilja i eksploatacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply