Kada treba da osjetite bebine pokrete, koliko često i kako ih pratiti

Bez obzira na to da li nosite prvu ili možda četvrtu bebu po redu, kada ste trudni, sa nestrpljenjem čekate da osjetite njene prve pokrete. Buduće mame često imaju osjećaj da ih beba sve vrijeme samo šuta pomjerajući nožice, a beba radi još puno toga – pomjera rukice istražujući ambijent u kome trenutno boravi, štuca sa vremena na vrijeme, mijenja poze, pa čak i radi „salto“.

Šta sve znamo o bebinom kretanju u stomaku?

U toku trudnoće, sve žene bi voljele da imaju stalan “prenos uživo” svoje bebice i njenih aktivnosti. Nažalost, to nam još uvijek nije dostupno, barem ne van redovnih odlazaka na kontrole. Vjerovatno se pitate kako se to vaša bebica kreće u stomaku, pročitajte ovih osam odgovora na najčešća pitanja:

1. Kada ćete osjetiti bebine prve pokrete?

Prvi bebini pokreti najkasnije se osjete do 24. nedjelje trudnoće. Vaše bebe su se pomjerale i mnogo prije nego što ste te pokrete mogle da osjetite i prepoznate. U ranoj trudnoći bebini pokreti nijesu toliko snažni i intenzivni kao što će biti kasnije, pa se često dešava da ga buduće mame pomiješaju sa varenjem hrane.

2.  Kada bebe u stomaku reaguju udarcima?

Bebe u stomaku najčešće reaguju kao odgovor na nešto što se dešava u njihovoj okolini. Previše buke, svjetlosti ili čak jaka, začinjena hrana koju ste pojeli mogu stimulisati bebu na pokret i udaranje maminog stomaka. Osim toga one imaju i stalnu potrebu za istezanjem.

Ako se mama kreće, beba najčešće uživa u blagom ljuškanju, smiri se, a često i zaspi. Mame koje su sklone vježbanju joge ili bilo kojoj vrsti relaksacije, izvještavaju da su u tim trenucima njihove bebe potpuno mirne, a istraživanja nam govore da se u potpuno relaksiranom stanju smanjuje broj otkucaja srca mame, pa i posljedično njene bebe, što nam iznova govori o neraskidivoj vezu koju formiraju dok je beba još u stomaku.

3. Koliko bebinih pokreta dnevno je normalno?

Prosječan broj bebinih pokreta koje možete osjetiti u toku dana je između 15 i 20. To uključuje apsolutno sve pokrete bebe koje trudnica može da osjeti. Ovaj broj može pomoći da znate koliko se bebe u proseku kreću, ali ne zaboravite da je svaka beba priča za sebe. 

Neke bebe bukvalno prespavaju cijeli dan u toku koga ste aktivne i počnu sa pokretima tek kada vi želite da spavate. Druge bebe su toliko aktivne, da njihove buduće mama imaju doživaljaj da se nikada ne smiruju.

Bebe odmaraju i spavaju u stomaku i do 17 sati dnevno, a najčešće u periodima od po 40 do 50 minuta. Ako ste zauzete ili u pokretu, moguće je da ne primijetite da je beba budna i da se kreće. Većina trudnica osjeti kada su bebe baš jako aktivne kao na primjer nakon maminog obroka, nakon što je bila aktivna ili predveče kada se odmara.

4. Kada treba da brojite pokrete?

Preporuka ljekara je da se trudnica fokusira na bebine pokrete nakon 28. nedjelje trudnoće. Za početak, izaberite doba dana kada je beba inače aktivna ili vi odmarate i imate koncentraciju. Važno je da budete dosljedne i da pratite pokrete uvijek u isto vrijeme. Vremenom ćete uočiti obrazac pokreta vaše bebe. Kako beba raste, ne bi trebalo da osjećate manje pokreta, oni će samo biti drugačiji nego ranije jer beba više nema toliko prostora.

5. Kako da provjerite bebine pokrete?

Ako ste zauzete ili aktivne, vrlo često će se desiti da i ne primijetite bebinu aktivnost. Najčešći savjeti za praćenje aktivnosti jesu da se opustite, legnete na lijevu stranu i poduprete stomak da vam bude komotnije. Zatim mjerite koliko vremena prođe dok ne osjetite deset bebinih pokreta. Vremenom ćete shvatiti šta je to normalno baš za vašu bebu, odnosno koliko puta osjetite da se kreće u nekom vremenskom intervalu. Ako u roku od dva sata ne osjetite deset bebinih pokreta, a to je nesvakidašnje za vVašu bebu, možete se obratiti ljekaru. Najbolje je reagovati blagovremeno i preventivno.

6. Da li smanjena bebina aktivnost u stomaku znači da nešto nije u redu?

Smanjena aktivnost bebe u stomaku ne znači uvijek da nešto nije u redu, mada može i ukazivati na fetalni distres izazvan manjkom hranljivih namirnica koje dolaze do bebe ili smanjenim nivoom kiseonika potrebnog bebi. Pregled mame i bebe će svakako pomoći da saznate da li postoji i koji je uzrok bebinih rjeđih pokreta. Ultrazvuk omogućava kontrolu protoka krvi kroz placentu, opšteg stanja ploda, kao i reakciju bebe na stimuluse. Nekada se može desiti da ljekar uoči nepravilnosti i objektivne razloge bebine smanjene aktivnosti i u tom slučaju trudnica sa sa njim dogovara za dalje korake.

7. Treba li svaki dan da pratite i brojite pokrete?

Praćenje bebinih pokreta je važno, ali ako trudnoća nije visokorizična, ne morate biti svaki dan zauzeti brojeći pokrete. Mame najčešće shvate da tog dana još uvijek nisu osjetile bebu jer su bile veoma aktivne. Zatim obično zauzmu odgovarajuću pozu za odmor i ubrzo postanu svjedoci bebe koja je veoma zauzeta šutkanjem, istezanjem, pomjeranjem rukica i istraživanjem tog zanimljivog prostora u kome se nalazi. Svakodnevnu pažnju pokretima bebe treba da posvetite ako vas je ljekar uputio na to, a pažnju obratite da to bude uvijek u isto vrijeme i  da to bude nakon obroka ili u periodima kada je beba inače aktivna.

8. Da li će se beba pomjerati manje nakon 36. nedjelje trudnoće?

Dok god je u stomaku, vaša beba će se pomjerati na neki način. Nakon 36. nedelje trudnoće, ona ima značajno manje prostora za pokrete kao što su okretanje i šutkanje u mamin stomak. To ne znači da je više nećete osjećati. One još uvijek koriste rukice da istražuju svoje lice i tijelo, igraju se pupčanom vrpcom i pokušavaju da se protegnu u sad već veoma skučenom prostoru. Ritmično pomjeranje na svakih par sekundi znači da beba najvjerovatnije štuca. Zanimljivo je da neke bebe štucaju svakodnevno u isto vrijeme.

Izvor: bebac.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply