Loša infrastruktura i dugo zadržavanje vozila zaslužni za saobraćajni haos pored škola

Foto: RTHN

Kolone automobila, zastoji, nepropisno zaustavljanje vozila – svakodnevna su slika i problem u zonama škola i vrtića u većini crnogorskih opština, što ugrožava bezbjednost djece koja je svima najvažnija. Veoma često, najmlađim učesnicima u saobraćaju, otežan je i prolazak do kapije školskog dvorišta jer nemaju prostor da se provuku pored automobila.

Ulica ili put kraj škole i vrtića nije u ingerenciji škola, a u hercegnovskoj Komunalnoj policiji pokušavaju da pomognu da se ovakve situacije riješe. Najveći problem, kako navodi komunalni policajac Slobodan Vukašinović, vide u neodgovarajućoj infrastrukturi i predugom zadržavanju vozila pri dovođenju ili odvođenju djeteta iz škole.

„Naša infrastruktura je takva da mora doći do zastoja zbog velikog priliva vozila kada roditelji dovoze svoju djecu. Primjetno je da je to sve više postala praksa, ali je problem u zadržavanju, dakle roditelji izlaze iz vozila, prate djecu do škole, a vozilo je na putu. Zato apelujem na njih da se što kraće zadržavaju, da krenu čim djeca izađu iz vozila kako bi mjesto ustupili drugima. To je jedino rješenje u ovakvim uslovima, a kako bi se protok vozila povećao, samim tim smanjio zastoj“, kazao je Vukašinović.

Komandir stanice policije Centra bezbjednosti u Herceg Novom Ljubiša Rovčanin navodi da Zakon predviđa ograničenja na putevima u zonama škola i posebne propise, ali se može još nešto više uraditi.

„Zakonodavac je ostavio mogućnost i obavezu predstavnicima lokalne samouprave koji se bave pitanjima bezbjednosti saobraćaja da upravljaču puta naloži primjenu posebnih sredstava bezbjednosti, kako bi unaprijedio bezbjednost djece u dolasku u školu. Sve su to poznata sredstva od saobraćajne signalizacije, ograda, usporivača brzine, usmjerivača djece na najbezbjedniju rutu i slično. Mislim da ima volje u našoj lokalnoj samoupravi, a mi smo tu i uvijek smo spremni na saradnju. Do tada, daćemo maksimalan doprinos da se bezbjednost djece, koja su nam najvažnija kategorija učesnika u saobraćaju, podigne na najviši nivo. Pozivam sve učesnike i roditelje i školu i sve druge nadležne službe, da budemo zajedno u rješavanju ovog problema, da podignemo odgovornost i svijest u cilju veće bezbjednosti djece u saobraćaju“, kazao je komandir Rovčanin.

Premda imaju volju da pomognu u rješavanju problema, u Komunalnoj policiji nemaju dovoljno ljudstva, kaže Vukašinović i u tri smjene je raspoređeno osam pripadnika za čitavu teritoriju Herceg Novog.

„Sami ne možemo ovo rješiti jer je ukupno osam pripadnika Komunalne policije raspoređeno u tri smjene na cijeloj teritoriji opštine Herceg Novi. U jutarnjoj smjeni je troje pripadnika, a problem gužve i zastoja je evidentan oko svake škole i vrtića u cijeloj opštini. Spremni smo i voljni da maksimalno pomognemo i nadamo se da ćemo to u saradnji sa kolegama iz Centra bezbjednosti, sa kojima imamo odličnu saradnju, i uspjeti. Razumijemo i roditelje, pokušavamo maksimalno svima izaći u susret“, rekao je Vukašinović

Najveće gužve nastaju u ranim jutarnjim satima prilikom početka nastavnog dana, kao i na kraju smjena. Broj vozila jeste povećan, gužve jesu prisutne, ali nivo odgovornosti i svijest pojedinih vozača u zoni škola mora biti na višem nivou, a bezbjednost sve djece na prvom mjestu. 

Izvor: RTHN

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply