Kutije za besplatne higijenske uloške postavljene u dvije škole

U okviru projekta Žene za žene, koji realizuje nevladina organizacija Dječiji edukativni centar Pčelica iz Podgorice, danas su u dvije osnovne škole „21. maj“ i „Milorad Musa Burzan“ postavljene kutije sa besplatnim higijenskim ulošcima za djevojčice.

Sporovođenje ovog projekta u Crnoj Gori predstavlja, kako smatraju u ovoj NVO, veliki korak za sve djevojčice, djevojke i žene u našoj zemlji.

„Cilj projekta je da higijenske uloške učini dostupnim učenicama viših razreda i nastavnom osoblju, čime se naše udruženje zalaže protiv toga da menstruacija bude tabu tema u Crnoj Gori. Skoro svakoj ženi ponekad se dešava da zaboravi higijenski uložak, a kod mladih djevojaka i djevojčica, prema istraživanju koje smo sproveli, taj procenat učestalosti zaboravljanja, odnosno navika nošenja rezervnog uloška je čak 70 % niža  nego kod odraslih žena“, saopštili su iz DEC Pčelica.

Higijenski ulošci će, kako su objasnili, biti dostupni u prostorijama kod higijeničarki, u posebnoj kutiji, kako bi se na ovaj način izbjeglo da djevojčice koje menstruacija iznenadi u školi budu izložene neprijatnosti da od drugih drugarica traže uloške, izostaju sa nastave ili pribjegavaju alternativnim rješenjima u „onim danima“.

„Ovu akciju, za početak, pratiće i 6 edukatvnih radionica za učenice ovih škola o menstruaciji i ličnoj higijeni. Projekat se realizuje zahvaljujući članovima NVO DEC Pčelica, njihovim volonterima i podršci državnog i privatnog sektora koji su prepoznali značaj ovog projekta. Veoma je važno da se podigne svijest građana o ovoj temi i da se što više pojedinaca, kompanija i institucija uključi. Nakon ove faze projekat će biti proširen i na druge osnovne i srednje škole u našoj zemlji, kao i na fakultete i institucije“, poručili su iz DEC Pčelica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply