Kasne tenderi za nabavku ogrijeva za škole, nedostaje novca za pelet i lož ulje

Grijanje u obrazovnim ustanovama ove školske godine biće izazov zbog najavljene energetske krize, ali i zbog kašnjenja procedura koje se odnose na nabavku ogrijeva. Novac koji Ministarstvo prosvjete ima na raspolaganju za te namjene, neće, zbog poskupljenja, biti dovoljan, pa očekuju da će dodatne finansije obezbijediti kroz rebalans budžeta.

Na neizvjesnost u vezi grijanja u vaspitno – obrazovnim ustanovama dodatno utiče i činjenica da, kako se pretpostavlja zbog sajber napada na sisteme državnih institucija, kasni raspisivanje tendera za nabavku ogrijeva.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je isporuka drva i uglja izvjesna, ali nedostaje novac za pelet i lož ulje.

„Tender za isporuku peleta još nije raspisan jer se čekaju dodatna sredstva koja treba da dobijemo novim rebalansom budžeta za 2022. godinu. Sredstva kojima trenutno raspolažemo nijesu dovoljna za te namjene. Tendersku proceduru za nabavku lož ulja i tečnog naftnog gasa za potrebe Minsitarstva i obrazovno – vaspitnih ustanova sprovodi Uprava za katastar i državnu imovinu i do današnjeg dana još nije raspisan tender. Očekujemo raspisivanje u narednom periodu. Takođe i sredstva koja imamo za nabavku tečnog naftnog gasa i lož ulja nijesu dovoljna, tako da smo i za te namjene tražili dodatna sredstva rebalansom budžeta“, saopštili su iz Minsitarstva prosvjete za portal RTCG.

Direktorica kolašinske OŠ “Risto Manojlović” Nataša Peković, kao problematično, navodi i to da se količine lož ulja raspoređuju školama po broju učenika, a ne po prostoru koji treba zagrijati.

„Dobijamo količine lož ulja ne po prostoru već po broju učenika, a činjenica je da se kod nas broj đaka iz godine u godinu smanjuje. Računica je jasna, pa tako škole koje su brojnije povlače i veće količine lož ulja“, kazala je Peković za RTCG.

Ona je dodala da za matičnu školu u Kolašinu još nijesu dobili količine lož ulja koje su potrebne za narednu školsku sezonu.

„Što se tiče područnih ođeljenja dobili smo novac od Ministarstva i brzo ćemo nabaviti ogrijev za dva područna ođeljenja. Za matičnu školu još uvijek čekamo lož ulje ili zvanični informaciju kad ćemo i koliko dobiti”, istakla je Peković.

Ona je kazala da se iz kapaciteta OŠ „Risto Manojlović“ griju četiri vaspitno – obrazovne ustanove, odnosno osim osnovne, i muzička škola, Srednja mješovita škola „Braća Selić“ i vrtić „Sestre Radović“.

„I moje kolege koje su ranije bile na ovom mjestu su imale isti problem sa kojim ćemo se možda suočiti i ove školske godine. Nadam se da do toga neće doći, ali strahujemo s obziromn na to da do sada nijesu nabavljene potrebne količine goriva“, rekla je Peković.

Podsjeća da se i ranijih godina to dešavalo u 5 do 12 i da je i tada obezbjeđivanje ogrijeva bilo iz više navrata, najčešće po mjesečnim periodima.

Iako sezona grijanja zvanično počinje 15. oktobra, Peković navodi da treba imati u vidu i klimatske karakteristike.

„Ne bi bilo loše ni sada kad bismo mogli da zagrijavamo učionice. Najavljuju se i neke vremenske promjene koje nikako neće ići na ruku ovom problemu koji imamo“, ističe Peković u izjavi za RTCG.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su ranije za portal Roditelji.me da su u julu uputili zahtjev školama da u skladu sa normativima pošalju potrebe za narednu školsku godinu, 2022/2023. godinu.

„Školske potrebe podrazumijevaju i odobravanje sredstava za ogrijev. Rok za dostavljanje odgovora je bio kraj jula, nakon čega ćemo znati kako će se sredstva za ogrijev preraspodijeliti. Ministarstvo na osnovu zahtjeva ustanova, a u skladu sa normativima, planira i obezbjeđuje sredstva u Budžetu. Finansijska sredstva se uplaćuju na račun ustanove koja obavlja nabavku ogrijevnog drveta, koje dalje dogovaraju isporuku sa lokalnim dobavljačima“, kazali su iz Ministarstva.

Sredstva za nabavku ogrijevnog drveta Ministarstvo uplaćuje za 107 ustanova. Za školsku 2021/2022. godinu uplaćena su sredstva za nabavku oko 4.100 m3, a za školsku 2022/2023. godinu planirana su sredstva za nabavku oko 4.500 m3 ogrijevnog drveta.

Prošle godine cijena je bila od 40 do 45 eura po m3, dok se ove godine očekuje veća cijena, odnosno 55 do 60 eura po metru kubnom. Prema trenutnim procjenama, Ministarstvo će za te potrebe izdvojiti 270.000 eura.

„Što se tiče centralnog grijanja koje neke škole zahtijevaju, nadležnost je Uprave za javne radove, a ne Ministarstva prosvjete. Oni pripremaju idejni projekat, raspisuju tender za najpovoljnijeg izvođača, te pristupaju adaptaciji i ugradnji. Ministarstvo prosvjete, takođe, raspisuje tender za pelet i ugalj kako bi se obezbijedilo grijanje i u ostalim školama u Crnoj Gori. Tender za lož ulje i plin raspisuje Uprava za katastar i državnu imovinu. Bez obzira što su cijene ogrijeva u porastu, Ministarstvo će ispratiti situaciju i obezbijediti školama potrebno grijanje kako bi boravak djece i zaposlenih u školama bio što ugodniji“, kazali su uoči početka školske godine iz Ministarstva prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply