U toku formiranje radne grupe koja će pripremiti zakonske izmjene za isplatu naknada za bebe

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja u toku je formiranje radne grupe koja će raditi na izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, što je, kako najavljuju iz Vlade, uslov za isplata jednokratnih naknada za novorođenčad, u iznosu od 500 i 1.000 eura, saopšteno je portalu CDM.

Obećanih naknada nema ni nakon skoro pola godine od kada je iz Vlade najavljen ovaj vid podrške, a roditelji se i dalje pitaju kada mogu da očekuju početak primjene ove mjere.

Izmjena Zakona najavljena je još u junu kao preduslov da se omogući isplata ovog vida podrške porodicama čije su bebe rođene u ovoj godini.

Iz Ministarstva finansija ponovili su za portal CDM da trenutno nema zakonskog osnova za dodjelu naknada, a prethodna Vlada, koja je najavila tu mjeru, kako navode, nije u budžetu ni planirala novac za te namjene.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja radi na izmjeni Zakona kako bi se stvorio zakonski osnov i realizovala ova ideja. U ovom trenutku za ovu aktivnost nijesu predviđena sredstva u važećem Budžetu koji je predložen upravo od onih koji su davali lažna obećanja, a nijesu obezbijedili sredstva”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Napominju da će ipak obezbijediti sredstva čim se usvoje neophodne zakonske izmjene, kao što su to, kako kažu, uostalom, uradili sa redovnim isplatama svih zakonskih obaveza.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su da će uložiti sve napore da se pomenuto pravo počne realizovati u što kraćem roku.

Naknade za novorođenčad najavio je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović još krajem marta, a saopšteno je da će isplata početi u maju. Nedugo nakon najave ministra Vlada je usvojila informaciju o uvođenju naknadama.

Novi saziv Vlade donio je i novo odlaganje primjene te odluke, a mjesecima roditelji nijesu imali nijednu zvaničnu informaciju o tome kada bi mogli da očekuju isplatu obećanih naknada. Tek u junu premijer Dritan Abazović je najavio da će naknade biti isplaćene, a ministar finansija da se sve mora zakonski urediti. Prije desetak dana saopšteno je da je Ministarstvo finansija obavijestilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja da treba da se pripreme izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Od maja do sada udruženje Roditelji se povodom najavljenih naknada obraćalo nadležnima više puta. S obzirom na to da se sve odužilo toliko i da roditelji strahuju da su i posljednje najave iz ministarstava samo dodatno prolongiranje i neprihvatanja odgovornosti,  udruženje je pripremilo tekst amandmana i dostavilo ga Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali i svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, u nadi da će konačno obezbijediti sve preduslove da se najavljeno i ispuni.

„Nijesmo ulazili u analize i proračune jer je ovo bila inicijativa Ministarstva ove države i oni su radili računicu i formalno predložili. Mi samo sada tražimo da se ispuni ono što je Vlada ove države i najavila“, poručili su iz udruženja Roditelji.

Najavljenom mjerom predviđeno je da će za svaku bebu rođenu u sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem biti izdvojeno po 500 eura, odnosno po 1.000 eura u 17 opština koje su tokom 2020. godine imale negativan prirodni priraštaj.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply