Bojkot nastave dijela učenika SMŠ Mladost zbog đačkog prevoza i popodnevne smjene

Učenici prvog razreda SMŠ Mladost u Tivtu, koji su ove godine upisali smjer Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, a do škole putuju iz drugih opština, do daljnjeg neće pohađati nastavu, u znak bojkota što nemaju organizovan školski prevoz u popodnevnim satima. Od 32 đaka ovog odeljenja, čak 24 su putnici iz Budve, Radanovića, Lastve, Herceg Novog, Igala, Bijele, Prčanja i Risna. Kako su saopštili njihovi roditelji, časove u drugoj smjeni imaju samo tri odjeljenja, a prilikom upisa dobili su informacije da je rad škole organizovan samo prijepodne i da imaju đački prevoz.

Roditelji navode da je uprava škole odlučila da samo tri odjeljenja prvaka budu cijele godine u popodnevnoj smjeni i na taj način onemogućila učenicima da školskim prevozom stignu na nastavu. Od Ministarstva prosvjete očekuju da se uklljuči u rješavanje ovog problema.

Za raspored su, kako tvrde, saznali tek 1. septembra, a prilikom prijave, a kasnije i upisa na ovaj smjer niko ih nije obavijestio da škola nema kapaciteta za rad u prvoj smjeni. Kako navode, tada im je rečeno  suprotno – da postoji organizovan đački prevoz i da škola radi u jednoj smjeni.

„Od petka, 2. septembra prevareni i obmanuti roditelji su u komunikaciji sa direktoricom škole kao i sa nadležnima iz Ministarstva prosvete, objašnjavajući da niko od nas ne bi donio odluku da upiše dijete u ovu školu da smo imali adekvatne informacije. U ponedjeljak su roditelji zahtijevali sastanak sa direktoricom škole i tom prilikom smo obavješteni da škola nema prostornih kapaciteta, a ni dovoljan broj računara da bi se nastava adekvatno organizovala. Dobijamo i obavještenje da je raspored korigovan, pa djeca mogu krenuti jedan dan u 9, drugi dan u 11, treći dan u 12 sati, što je neprihvatljivo jer ne postoji prevoznik koji može voziti po tom rasporedu. Podvlačimo da prvog dana školske godine, kada naša djeca već treba da sjede u školskim klupama, mi saznajemo da škola od marta mjeseca zna za ovaj problem i da je po riječima direktorice u ovaj problem upućeno i Ministarstvo prosvjete kao i Opština Tivat“, ističu roditelji.

Kako su dodali, izjava direktorice da postoje tri prostorije u staroj zgradi Opštine koje bi riješile ovaj problem, ulivala je nadu da će se naći izlaz i svi su se složili da su spremni da pomognu u adaptiranju prostora kako bi nastava otpočela što prije.

„Ovim putem demantujemo izjavu direktorice da smo mi tražili prijem i u Opštini jer nam je, kako je navela, iz Ministarstva prosvjete rečeno da je Opština dužna da nam obezbijedi prostor. Te tri učionice kako je potvrdila na sastanku direktorica je još u junu tražila, a Ministarstvo je nama u komunikaciji potvrdili da će maksimalno izaći u susret po pitanju finansijske pomoći ukoliko to bude rješenje, a nikada nismo dobili input da je Opština bilo šta u obavezi i dužna da uradi. Pritom smo svi mislili da uprava škole ima razrađen plan u slučaju dobijanja prostorija van školskog objekta“, saopštili su roditelji.

Dodaju da su na sastanku sa potpredsjednikom Opštine Goranom Božovićem saznali da Opština ne raspolaže tim prostorijama, niti direktorica ima plan organizacije rada u van školskim objektima.

„Na pitanje ko će biti odgovoran za učenike sve i da nađemo prostor rečeni je da ona nema dovoljno kadra, da bi poslala nekog ko bi bio odgovoran za tu djecu kao i to da bi ih obilazili povremeno. Zatečeni tom izjavom roditelji su iznijeli više predloga kako problem riješiti u kapacitetima škole, ali od strane direktorice nismo naišli na razumijevanje i podršku. Kategorično odbijajući svako ponuđeno rješenje, od toga da se uz pomoć Ministarstva prosvjete pronađe u okviru škole adekvatan prostor za učionicu, a da se računari obezbijede putem donacija Ministarstva, roditelja, Opštine… Ukoliko je to opcija koja je nemoguća, predlog roditelja je bio da se u školi organizuju dvije pune smjene, jutarnja i popodnevna. Time bi se broj putnika rasporedio na obje smjene a prevoznik imao interesa da organizuje i jutarnji i popodnevni prevoz. Smjene bi se menjale kako odluči Uprava škole ( mjesečno, tromjesečno…)”, poručili su roditelji tivatskih đaka.

Kako su istakli, predočili su sa više aspekata koliko je promjena smjena važna počev od činjenice da djeca u drugoj smjeni gube veći dio dana kako za učenje tako i za druge aktivnosti.

“To je razlog zašto nismo ni insistirali na predlog potpredsjednika da se umjesto naših odjeljenja stave trajno u drugoj smjeni odjeljenja u kojima nema putnika. Mišljenja smo da sva djeca trebaju imati iste uslove bez obzira da li su putnici ili ne, djaci odličnog ili bilo kog drugog uspjeha, naši drzavljani ili ne. Jednostavno to su djeca koja zaslužuju isti tretman i svi su jednako vazni”, naveli su, između ostalog, roditelji dijela đaka koji pohađaju SMŠ Mladost.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply