Umjesto online nastave, za većinu učenika časovi u večernjim satima

Učenici bjelopoljske OŠ “Dušan Korać“ od ponedjeljka ipak neće pohađati nastavu online, ali će časovi za većinu njih počinjati kasno popodne. Djeca prvih šest razreda će, kako kažu roditelji, odlukom uprave, biti raspoređena u osnovne škole „Risto Ratković“ i „Marko Miljanov“, a za završetak njihovog školskog dana zvonce će se čuti tek u 20.30 sati. Samo đaci sedmog, osmog i devetog razreda pohađaće privremeno nastavu u zgradi Pravnog fakulteta.

O novoj odluci oko organizovanja nastave Savjet roditelja nije dobio nijednu informaciju od direktorke škole Todore Popović, niti su, kako kažu, na bilo koji način konsultovani prilikom odlučivanja. Osim što više ne komunicira sa predstavnicima roditelja, njeno ćutanje se odnosi i na medije, pa već desetak dana kada je bila najavljena online nastava, ne daje izjave niti obavještava javnost o planovima.

Roditelji koji su se obratili portalu Roditelji.me smatraju da je i nova odluka rezultat njene samovolje, bez konsultacije sa bilo kim i bez uvažavanja mišljenja roditelja, ali i stručnjaka koji, kako ističu oni, sigurno ne smatraju pedagoški prihvatljivim da djeca pohađaju časove u večernjim satima.

„Još jednom smo dovedeni pred svršen čin. Bez objašnjenja i bez mogućnosti da se izabere rješenje koje je dobro za djecu. I dalje smatramo da ima i prihvatljivijih rješenja, ali očigledno je nesnalaženje nadležnih stavilo u drugi plan interese djece i sve ono što preporučuju struka i što nam zakon nalaže“, ističu roditelji.      

Anketa kao svršen čin

Svi čija djeca pohađaju OŠ „Dušan Korać“ dobili su prije dva dana, u odjeljenskim viber grupama, anketu kojom je trebalo da se izjasne o modelu nastave.

Tako su roditelji petog razreda, kako su nam potvrdili, mogli da odaberu opciju da su saglasni da njihovo dijete pohađa nastavu od 17.30 do 20.30 (pet časova po 30 minuta) i da se obavezuju da će dijete dovesti do OŠ „Risto Ratković“ i preuzeti ga po završetku nastave. Druga ponuđena opcija u anketi bila je online nastava.

Roditelji prvaka, koji su se takođe obratili našem portalu, potvrđuju da im je bez ikakvih dodatnih objašnjenja proslijeđena ista anketa, ali je u njihovom slučaju termin bio od 16.45 do 19.10 ( četiri časa po 30 minuta).

Prevoza nema ni u najavi

Razočarani zbog odluke da časovi počinju veoma kasno, roditelji smatraju dodatno problematičnim i to što nije obezbijeđen prevoz za đake.

„Samom anketom smo ucijenjeni da ako želimo da djeca imaju nastavu u nekoj od drugih gradskih škola preuzimamo odgovornost i za njihov prevoz. Iako nije riječ o velikoj udaljenosti, svakako je neprihvatljivo i nebjezbjedno da đaci nižih razreda idu sami u školu, a kamoli da se vraćaju kada se časovi završe u večernjim satima. Pri tom, niko nije razmišljao ni o djeci iz nekih prigradskih naselja koja su đaci naše škole, a sada će morati da prelaze put od četiri – pet kilometara“, navode roditelji koji su nam se obratili.

Pitaju se da li su oni i njihova djeca krivi što se novi školski objekat gradi već godinama i što je postojeća zgrada ruinirana i nebezbjedna.

„ Zbog čega smo opet obmanuti i dovedeni u ovu situaciju“, pitaju se oni.

Kao primjer da mogućnosti ima navode slučaj podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“, čiji đaci već drugu godinu pohađaju nastavu u drugim školama, ali uz obezbijeđen prevoz.  

I u Savjetu roditelja očekuju da će nadležni u Ministarstvu ipak reagovati i razmotriti mogućnost da se koriguju satnice početka nastave i da se obezbijedi prevoz.

Početkom sedmice dio roditelja OŠ „Dušan Korać“ izrazio je nezadovoljstvo odlukom uprave i resornog Ministarstva da njihova djeca pohađaju nastavu online iz razloga što izgradnja novog školskog objekta nije završena, a stari nije bezbjedan.

Iako im je direktorka škole ranije saopštila da dvije gradske škole „Risto Ratković“ i „Marko Miljanov“ nemaju uslova da privremeno prime i njihove đake, roditelji su sumnjali da je situacija ipak drugačija. Kako su tada istakli, nadležnima je bilo najjednostavnije da donesu odluku o online nastavi, ne misleći mnogo na djecu i roditelje, a ni na mnoge nastavnike kojima nijesu bili sa tim saglasni.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply