Nastava u novoj školi u Tološima počinje u ponedjeljak, sjutra biraju upravu

Nova osnovna škola u Tološima počeće sa radom, kada i sve ostale vaspitno – obrazovne ustanove u Crnoj Gori, u ponedjeljak, 5. septembra, a zavisno od konačnog broja đaka nadležni će napraviti i projekciju nastavnog kadra. To je saopšteno portalu Roditelji.me iz Ministarstva prosvjete, uz najavu da će Vlada Crne Gore na sjutrašnjoj sjednici razmatrati i donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora i privremenog Školskog odbora.

„Nova osnovna škola u Tološima počeće sa radom u predviđenom terminu za početak nove školske godine 2022/2023 godine“, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje na koji način će biti obezbijeđen nastavni kadar s obzirom na to da je do početka školske godine ostalo još dva dana, iz resora prosvjete su kazali da prvo moraju imati informaciju o konačnom broju učenika.

„Nakon toga se prave projekcije nastavnog kadra. Dio nastavnog kadra će biti svakako premješten iz škola koje su prepisom učenika rasterećenije“, objasnili su iz Ministarstva.

Novu školu u Tološima privremeno će pohađati i učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda OŠ „Vladimir Nazor“, a iz drugih gradskih škola biće premješteno oko 300 djece.

„Iz osnovnih škola Radojica Perović i Štampar Makarije do sada je u ovu školu prepisano oko 300 učenika, a ta brojka se još uvijek ažurira. Do sada je to ukupno oko 15 odjeljenja. Većina prepisanih učenika je iz “Radojice Perović“, rekli su iz Ministarstva.

U novu školu u Tološima upisana su, kako su istakli, i tri odjeljenja prvaka.

„Shodno zakonima, prepis prvaka je isto tretiran kao i u ostalim osnovnim školama“, pojasnili su iz resora prosvjete.

Na pitanje, koje posebno zanima roditelje djece nižih razreda, a odnosi se na organizaciju produženog boravka, naveli su da će i odluka o tome biti donijeta uskoro.

„U skladu sa zakonom, te potrebama roditelja i učenika, škole mogu organizovati produženi boravak. Početkom školske godine uprava škole će razmotriti interesovanja i mogućnosti za organizovanje produženog boravka“, zaključili su iz Ministarstva prosvjete.

Škola je kapaciteta 1.200 učenika, a riječ je o projektu vrijednom sedam miliona eura, koji je donirala porodica Ubović i kompanija Bemax, u znak sjećanja na profesoricu matematike Novku Ubović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply