Samo 6,5 odsto porođaja u Crnoj Gori se obavi uz epidural

Tradicija, vaspitanje, društvene vrijednosti utemeljene na patrijarhatu, kao i cjelokupni sistem u Crnoj Gori, nijesu naklonjeni ženama. Mnoge prakse, koje su dokazane i izuzetno poželjne u svijetu, a doprinose poboljšanju kvaliteta života žena, u našoj zemlji se gledaju sa nepovjerenjem, sumnjom, ili čak osudom.

Jedan od takvih primjera je primjena epiduralne analgezije, koja je u svijetu višegodišnja, izrazito uspješna praksa, a u Crnoj Gori rijetkost. Dok se zemljama poput SAD oko 60 odsto porođaja obavi uz ovu analgeziju, a u Kanadi gotovo 70 odsto, u Crnoj Gori procenat porođaja uz epidural iznosi svega 6,5 odsto.

Kada se na ukorijenjenu društvenu praksu osuđivanja žena koje odbiju da se bespotrebno žrtvuju i prođu kroz bol tokom porođaja, kako bi se okruženju prikazale kao “prave majke”, doda činjenica da epidural u našoj zemlji košta 120 eura, a da je i dalje prisutan veliki broj dezinfomacija i priča koje zastrašuju porodilje, onda i ne čudi činjenica da je od 1.345 porođaja u Kliničkom centru Crne Gore od početka ove godine, kod svega 88 porodilja primijenjeno obezboljavanje metodom epiduralne analgezije.

U patrijarhatu “prava žena”  je plodna, jaka i rađa mušku djecu

Naše društvo je u velikoj mjeri tradicionalno i patrijarhalno. U takvom društvu se uloga žene kao “žrtve” porodice podrazumijeva, navodi u razgovoru za Portal Analitika sociolog Andrija Đukanović.

 “Žena mora da preuzme brigu o čitavoj porodici i domaćinstvu, da brine o djeci i suprugu, da obavlja sve kućne poslove, kao i obaveze oko domaćinstva. Takva se žena u patrijarhalnom društvu cijeni, a na korišćenje epidurala gleda se kao na slabost. “Prava žena” je po patrijarhalnom shvatanju plodna, jaka i rađa krupnu i mušku djecu”, kaže Đukanović.

Kako ističe, žene su, ne samo kad je epidural u pitanju, vaspitane da kritički gledaju na one koje odstupaju od ukorijenjenih načina ponašanja, te otuda i mnoge osude za porodilje koje se opredijele za bezbolan porođaj.

“Poznato nam je da su žene slobodnijeg duha i ponašanja često etiketirane kao žene ’slabijeg morala’. Nažalost, žene prednjače u takvim stavovima. Vaspitavane su tako da slijepo poštuju norme ponašanja svojih majki. Dakle, socijalizovane da ne iskaču iz zadatih okvira vrijednosnog sistema koji su naslijedile”, objašnjava Đukanović.

On poručuje da na tradiciju moramo gledati kritički i preispitivati je u svjetlu savremenih načina života.

“Nije sve što odstupa od tradicije loše. Ne vjerujem da bi se, kao što nije ni slučaj, većina žena odlučila da živi na način kako su živjele njihove babe. Ipak su neki procesi učinili da položaj žene i njena prava budu unaprijeđena. A kada je riječ o epiduralu, medicina je omogućila da se žena na bezbolniji način porodi i u tome ne treba vidjeti ništa loše i pogrešno”, zaključuje Đukanović.

Najefikasnija metoda, komplikacije rijetke

Kao i sve druge medicinske procedure, i primjena epiduralne analgezije može imati neželjene efekte i komplikacije. One su ipak, vrlo rijetke, navodi načelnica porodilišta KCCG dr Aida Šahmanović. Kako dodaje, smatra se da je epidural najeefikasnija metoda ublažavanja bola u porođaju.

“Komplikacije su rijetke, ali se može desiti da se iglom kojom se ulazi u epiduralni prostor udje u takozvani subarahnoidni prostor kičmene moždine, što dovodi do totalne spinalne blokade. Smatra se da je incidenca 0,91 odsto. Epiduralna analgezija može biti neefiksna u manje od 10 odsto slučajeva, a tiče se percepcije bola od same pacijentkinje. Nizak krvni pritisak je najčešći neželjeni efekat, ali se to uspješno prevenira upotrebom infuzionih rastvora prije same primjene epidurala. Takođe, kod malog broja žena dolazi do prolaznog povećanja tjelesne temperature, koje ne zahtijeva nikakvu terapiju”, objasnila je Šahmanović.

Kako je dodala, neka istraživanja su našla vezu između bola u leđima i primjene epiduralne analgezije, koji je izuzetno rijetko perzistirao duži vremenski period. Druga istraživanja, ističe ona, nisu naišla na povezanost između bola u leđima i primjene epiduralne analgezije.

“Ostale veoma rijetke komplikacije su epiduralni hematom i epiduralni apsces. Smatra se da upotreba epidurala može produžiti trajanje porođaja za oko sat, i da je nešto češća upotreba instrumentalnog dovršavanja porođaja, odnosno upotreba vakum ekstrakcije ploda, ali bez efekata na ishod porođaja po plod”, kazala je Šahmanović.

Ona je navela i u kojim se slučajevima ne preporučuje korišćenje ovakvog vida obezboljavanja porođaja.

“Riječ je situacijama kada je nizak broj trombocita, zatim kada su u pitanju trudnice koje su na antikoagulantnoj terapiji, ili postoje teški oblici preeklampsije/eklampsije. Zatim, razmatranje upotrebe epidurane analgezije u porođaju je i infekcija kože na mjestu gdje se treba postaviti kateter, alergija na lokalni anestetik, neke srčane bolesti (stenoza aortnog ili mitralnog ušća), povrede ili operacije kičmenog stuba”, istakla je Šahmanović.

Cijena 120 eura

U KCCG primjena epiduralne analgezije tokom porođaja košta 120 eura. Uz to, potrebno je da se trudnica otprilike mjesec pred vjerovatni termin porođaja javi u anesteziološku ambulantu KCCG sa uputom izabranog ginekologa i sa nalazima kompletne krvne slike i faktora koagulacije.

“Anesteziolog utvrđuje da li postoje neke smetnje koje bi spriječile primjenu ove analgezije. Izvještaj anesteziologa je potrebno donijeti u porodilište kada krenu porođajni bolovi”, objasnila je Šahmanović proceduru.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su za Portal Analitika kazali da im nije poznato da li je bilo inicijative da se usluga epiduralne analgeze uvrsti u spisak usluga koje se obezbjeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Ministarstvo zdravlja je nadležno za definisanje obima usluga na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja”, naveli su iz Fonda.

Kako dodaju, to što sama metoda ne ide na “teret” Fonda za zdravstveno osiguranje ne može biti odlučujući i presudni faktor za tako mali procenat porođaja uz epirudal u našoj zemlji.

“Ljekar je taj koji predlaže i donosi odluku o primjeni epidurala. Opšte je poznato da svaka medicinska intervencija sa sobom nosi rizike, tako da ni epiduralna analgezija nije bezazlena metoda”, smatraju u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Iskustvo porodilje: Epidural bih preporučila svima

Nikolina Radović iz Podgorice iza sebe ima tri porođaja, od čega dva uz epiduralnu analgeziju.

Kao mlada porodilja, sa 23 godine, slušajući negativne komentare okoline, odlučila je da prvi porođaj prođe bez epidurala, što sada, kako isitče, smatra velikom greškom.

“Dva puta sam se porodila uz epiduralnu analgeziju i moje iskustvo sa epiduralom je odlično. Sa druge strane, kada sam se porađala prvi put, slušala sam razne negativne komentare vezano za epidural, poput priče da ću ostati nepokretna, da neću umjeti da se porodim, da će se beba zaglaviti… Zbog toga sam odlučila da se porodim bez epidurala, i napravila grešku. Zato sam se naredna dva puta porodila sa ovom analgezijom i nemam, niti sam ikada imala, bilo kakve posljedice”, kaže Radović.

Ona ističe da su tačne informacije o epiduralu lako dostupne, ukoliko osoba hoće da se interesuje na pravim adresama – kod doktora i anesteziologa.

“Ipak, kod nas se češće dešava da se informacije traže od komšnice, rođaka i slično, te se osoba izlaže raznim predrasudama i neistinitim informacijama”, navodi Radović.

Kaže i kako bi ovu analgeziju preporučila svima.

“Ja to doživljavam kao kada čovjek ide kod zubara da izvadi zub, pa odlučuje da li će ga boljeti ili ne. Još jedna prednost bezbolnog porođaja je i mogućnost da ovo iskustvo, u mnogo ljepšem sjećanju ostane i majci i ocu djeteta. Ja sam se posljednji put porodila u prisustvu supruga, i smatram da je to iskustvo mnogo ljepše i za ženu i muškarca zbog odsustva bolova”, poručila je Radović.

Izvor: Portal Analitika

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply