Psihološku pomoć u Kući zdravlja zatražilo više od 300 građana

U prethodnih godinu dana, od kada je u Glavnom gradu počela sa radom Kuća zdravlja, za psihološku pomoć obratilo im se više od 300 građana. Bez obzira na uzrast i materijalno stanje, svima njima pružena je besplatna podrška, a taj segment svojih aktivnosti Kuća zdravlja realizuje u saradnji sa Udruženjem psihologa Crne Gore.

Različiti su razlozi zbog kojih im se građani javljaju. Najčešće je to, kako navode u Kući zdravlja, količina stresa sa kojom se suočavaju svakodnevno, anksioznost, emotivni, bračni i porodični problem… Dio onih kojima pružaju podršku javlja se i zbog problema bolesti zavisnosti.

“Javljaju nam se korisnici različitih starosnih dobi, a značajno je i da se sve više mladih ljudi odlučuje na psihološko savjetovanje kao vid brige o svom mentalnom zdravlju”, ističu u Kući zdravlja.

Smatraju značajnim i to što su povratne reakcije korisnika usluga psihološkog savjetovanja pozitivne, pa su mnogi od njih istakli da su dobili pravog psihoterapeuta za sebe i adekvatnu pomoć. Potvrda uspjehu ovog servisa je, kako smatraju, i činjenica da je za relativno kratko vrijeme Kuća zdravlja naišla na veliki odziv od preko tri stotine korisnika.

“Sve to je predstavlja dragocjenost i govori o tome da je ovakav vid socijalnog servisa zaista bio potreban građanima Glavnog grada”, kažu u Kući zdravlja.

Osim besplatne psihosocijalne podrške, koja se realizuje u saradnji sa psiholozima psihoterapeutima iz Udruženja psihologa Crne Gore, u Kući zdravlja građanima je dostupan i servis pod nazivom Kartica prednosti, namijenjen onkološkim pacijentima, koju mogu dobiti besplatno. U prethodnom period realizovane su i mnogobrojne radionice i predavanja koja se održavaju u prostorijama Kuće zdravlja, a namijenjene su različitim starosnim grupama.

“Građanima je pružena i mogućnosti  informisanja u saradnji sa Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti, JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, i u saradnji sa više NVO organizacija kao što su Centar za prava djeteta Crne Gore, CAZAS, Veritas, Juventas, Udruženje Celijakija, Crnogorsko udruženje za srčanu slabost i mnoge druge. U Kući zdravlja mogu se preuzeti i testovi na prisustvo psihoaktivnih supstanci u organizmu koji su takođe besplatni”, navode nadležni iz Kuće zdravlja.

Najveći doprinos kada je riječ o potrebama građana Podgorice vide u dostupnosti psihološkog savjetovališta, koji ne predviđa bilo kakva ograničenja ni po pitanju starosne dobi, niti po materijalnom stanju korisnika.  

“Značajan broj radionica, predavanja, kao i manifestacije koje su organizovane van prostorija Kuće zdravlja takođe doprinose kvalitetu života građana Podgorice”, smatraju u Kući zdravlja i dodaju da će nastaviti sa uspješnim radom i saradnjama koje su ostvarene u godini dana njenog postojanja.

Građani ih mogu kontaktirati putem maila [email protected] , pozivom na telefon 020/220-994 ili dolaskom u prostorije Kuće zdravlja u Ulici Novaka Miloševa (dvorišna strana).

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply