Srednjoškolci iz Podgorice i Tuzi mogu se prijaviti za Školu ljudskih prava do 8. septembra

Srednjoškolci sa prostora Podgorice i Tuzi u prilici su da se do 8. septembra prijave za Školu ljudskih prava, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje. Biće to 26. generacija Škole koja će pohađati intenzivan višednevni program, u okviru kojeg su planirana predavanja, radionice, forum teatar, projekcije filmova…

Učesnicima/cama će biti pružena znanja o konceptu ljudskih prava, počev od istorijata ideje ljudskih prava, njihovog razvoja kroz generacije, kulture ljudskih prava, principima demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije… Biće riječi i o zakonodavnom okviru i institucionalnim mehanizmima koji stoje na raspolaganju građanima/kama kao sredstva zaštite ljudskih prava i zaštite od diskriminacije.

U fokusu ove generacije Škole, kako navode u CGO, biće borba protiv govora mržnje, prepoznavanje i prijavljivanje, ali i načini vođenja komunikacije kao kontranarativa govoru mržnje na društvenim medijima, kako među vršnjacima tako i u lokalnoj zajednici generalno.

“Ako si srednjoškolac/ka, želiš da učiš o ljudskim pravima i doprineseš borbi protiv govora mržnje, upoznaš se i družiš sa vršnjacima/kinjama, proširiš i razmijeniš iskustva sa drugim mladim ljudima motivisanim da se aktivno angažuju u rješavanju problema sa kojima se društvo suočava, smatraš da nemaš dovoljno informacija i želiš da stekneš znanja i izgradiš vještine aktivnog učešća u zagovaranju i promociji ljudskih prava u svojoj školi i sredini u kojoj živiš, onda je Škola ljudskih prava pravo mjesto i prilika za tebe“, poručuju organizatori.

Za učešće se mogu prijaviti redovni učenici/ce srednjih škola sa područja Glavnog grada Podgorice i opštine Tuzi, a mogu to učiniti popunjavanjem prijave i slanjem na e-mail na [email protected], sa naznakom „Za Školu ljudskih prava, XXVI generacija“.

Prednost pri selekciji Škole imaju pripadnici/e marginalizovanih grupa.

Više informacija o programu i formular za prijavu srednjoškolci i njihovi roditelji mogu na ovom LINKU.

Škola, pored širokog teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše kulturu ljudskih prava, inspirišući i motivišući mlade da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nijesu u mogućnosti da to urade sami i osnažuje ih da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnosti. Nakon završene Škole učesnici/e dobijaju diplomu i stiču pravo na dalje usavršavanje.

Škola je besplatna za odabrane polaznike/ce, što znači da troškove putovanja, hrane, organizacije nastave i drugih aktivnosti vezanih za program pokriva CGO.

XXVI generacija Škole ljudskih prava se organizuje uz podršku Savjeta Evrope, kao podržavajuća aktivnost kampanje Block the hatred. Share the love Savjeta Evrope.

Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu kontaktirati organizatore na [email protected] ili na broj telefona 020 228 479, kao i putem njihovih socijalnih mreža.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply