Roditelji negoduju zbog online nastave, direktorka bez komentara

Dio roditelja bjelopoljske Osnovne škole „Dušan Korać“ nezadovoljan je odlukom uprave i resornog Ministarstva da njihova djeca pohađaju nastavu online iz razloga što izgradnja novog školskog objekta nije završena, a stari nije bezbjedan. Iako im je direktorka škole saopštila da dvije gradske škole „Risto Ratković“ i „Marko Miljanov“ nemaju uslova da privremeno prime i njihove đake, neki od roditelja, koji su se obratili portalu Roditelji.me, smatraju da je situacija ipak drugačija. Nadležnima je, smatraju, bilo najjednostavnije da donesu ovakvu odluku, ne misleći mnogo na djecu i roditelje, a ni na mnoge nastavnike koji se ne raduju nastavi na daljinu.

„Saopšteno nam je da je nastavu moguće organizovati ali samo u seoskim školama, a i to bi bilo veoma komplikovano i za djecu i porodice i nastavnike. Direktorka tvrdi da bi bilo potrebno 16 autobusa da se djeca prevezu, a pitanje je i kako bi nastavnici mogli da uklope raspored u više škola. Ipak, sumnjamo da li smo od uprave dobili prave informacije i da li je uopšte razmotrena mogućnost da našu djecu primi neka od gradskih škola ili da se obezbijedi neki prostor u blizini“, navodi jedna od majki koje su se obratile portalu.

 Stara školska zgrada je, kako potvrđuju i roditelji, u veoma lošem stanju. Sagrađena je prije 74 godine, nije bilo većih ulaganja, a u ranijem periodu desilo se i nekoliko situacija u kojima su, kako tvrde roditelji, zbog nebezbjednog okruženja neka od djece povrijeđena. Dodatnu opasnost za đake i zaposlene sada bi predstavljalo i gradilište pored samog objekta, gdje je po izmjenama projekta planirano priključenje na vodovodnu i elektro mrežu.

Ko je ustanovio da je objekat nebezbjedan

Roditelji nijesu imali uvid u to ko je ispitivao stanje objekta i utvrdio da više nije bezbjedan za nastavu. Zanimalo ih je i šta se to promijenilo od juna, odnosno da li su nadležni tada vodili brigu o bezbjednosti djece. Iako su i predstavnici Savjeta roditelja tražili od direktorke škole Todore Popović da im dostavi izvještaj stručnjaka koji su to navodno ustanovili, nijesu ga dobili do danas. Osim toga, kako tvrde neki od roditelja koji su nam se obratili, svi članovi Savjeta nijesu konsultovali roditelje u svojim odjeljenjima i omogućili im da se izjasne o prelasku na online nastavu.

Još jednom razmotriti druge opcije

Kako su iz Savjeta roditelja kazali za naš portal, na osnovu informacija koje su im saopštene iz uprave i onog što se moglo čuti na sastanku sa premijerom i ministrom, ipak je na posljednjem sastanku odlučeno da prihvate da djeca privremeno, a najkasnije do 1. novembra, pohađaju nastavu online.

„Svjesni smo da to nije najbolje rješenje i naravno da svi smatramo da je za djecu bolje da idu na nastavu ako ima mogućnosti da se organizuje u drugim gradskim školama. Na osnovu onoga što nam je saopšteno iz uprave, uslova za to nema“, naveli su iz Savjeta.

Očekuju da će nadležni još jednom razmotrili mogućnosti da djeca pohađaju časove u nekom drugom prostoru, a kao jedan od mogućih navode i zgradu Pravnog fakulteta.

Roditelji smatraju da bi bilo značajno da se nastava uživo obezbijedi makar za djecu do šestog razreda. Ukoliko to ne bude izvodljivo, sugerisaće učiteljima da za online nastavu koriste isključivo preporučenu Teams aplikaciju, a ne viber, kako su to mnogi ranije radili. Takođe, u slučaju online nastave, očekuju da im nadležni garantuju da će u novom objektu nastava početi od 1. novembra.

Nadležni ćute

Direktorka Todora Popović saopštila je prošlog četvrtka našem portalu da će se u petak sastati sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, izvođača radova i Uprave za javne radove, te da će više informacija imati nakon toga. Od tada nije odgovarala na naše pozive.

Nakon što su se prije desetak dana premijer Dritan Abazović i ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, prilikom posjete Bijelom Polju, sastali sa predstavnicima uprave i roditelja ove škole, saopšteno je da će stanje u ovoj ustanovi i prevazilaženje problema biti tema na narednoj sjednici Vlade Crne Gore. Da li se to desilo i šta je dogovoreno nije poznato javnosti.

Vojinović je izjavio da vjeruje da će svi skupa doći do rješenja koje je prihvatljivo, a na dobrobit je naše djece i obrazovnog sistema u Crnoj Gori. „Danas smo dobili uvjerenja da 5. septembar nije izvodljiv datum završetka radova, ali u narednih nekoliko mjeseci, ukoliko se iznađu mogućnosti. Predsjednik Vlade nas je uvjerio da će se na prvoj narednoj sjednici Vlade o ovome razgovarati, kako bi se našle dodatne mogućnosti da se izađe u susret našoj djeci, prosvjetnim radnicima i roditeljima naše djece”, kazao je Vojinović, nakon posjete bjelopoljskoj školi.

Izgradnja osnovne i škole za osnovno muzičko obrazovanje ,,Dušan Korać“ traje od 2019. godine. Ugovorena vrijednost radova iznosila je oko 5,4 miliona eura, a predviđeni rok za završetak izgradnje je bio 26 mjeseci.

Na sastanku sa premijerom i ministrom saopšteno je da izvođač traži dodatna sredstva zbog „poremećaja na tržištu i povećanja cijena na koje je uticala epidemija koronavirusa i rat u Ukrajini“. Iako nije precizirano o kolikom iznosu je riječ, premijer Abazović je, osim obećanja da će to biti tema na narednoj sjednici Vlade, na sastanku saopštio i da ima mogućnosti da se obezbijede dodatna sredstva. Za sada je završeno oko 90 odsto radova, a nabavljen je i školski inventar.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply