Raičević: Neadekvatna reakcija tužilaštva, nadležni ne rade u najboljem interesu djevojčice

Osamdesetogodišnjeg M. V. koji je osumnjičen za krivično djelo nedozvoljene polne radnje nad sedmogodišnjom djevojčicom pregledaće psihijatar i psiholog. Naredbu za vještačenje donio je Hasan Lukač, državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji je Pobjedi kazao da će nakon toga preduzeti dalje radnje kako bi se postupak nastavio. On je spise predmeta dobio prije 20 dana. Nakon što su 20. juna roditelji djevojčice prijavili policiji sumnju da komšija seksualno zlostavlja njihovu kćer, nadležni su pokrenuli istražni postupak protiv osumnjičenog i određen mu je pritvor, koji je ukinut već nakon nekoliko dana. Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dalje sprovodi istragu protiv osumnjičenog, a nakon skoro dva mjeseca nije poznato da li će biti podignuta optužnica.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava je Pobjedi kazala da je reakcija tužilaštva “definitivno neadekvatna” jer se radi o predmetu koji zahtijeva hitnost u postupanju, kako zbog prirode krivičnog djela, tako i zbog niske starosne dobi žrtve. Osnovni sud Bijelo Polje je 23. juna 2022. godine donio odluku kojom je M. V. određen pritvor do 30 dana. Odluka je donijeta po prijedlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo nedozvoljene polne radnje iz čl. 208 st. 1 u vezi čl. 206 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Pritvor se računao od 21. juna 2022. godine, kada je osumnjičeni lišen slobode, a određen je po pritvorskom osnovu iz čl. 448 st.1 tač. 3 Zakonika o krivičnom postupku, zbog postojanja okolnosti koje su ukazivale da okrivljeni može ometati postupak uticajem na svjedoka. Još jednom napominjemo da, nakon što je taj svjedok saslušan, ovaj sud je dana 29. 6. 2022. godine donio odluku kojom je pritvor ukinut, jer su prestali razlozi zbog kojih je određen kazali su iz Osnovnog suda Bijelog Polja.

Promjena nadležnosti

Slučaj je zbog izmjene KZ Crne Gore prenešen sa Osnovnog na Više državno tužilaštvo.

Lukač je kazao da još nije dobio nalaze vještaka, a da je slučaj od Osnovnog državnog tužilaštva dobio prije 20 dana i da je proces pokrenuo od početka.

Na pitanje Pobjede da li je hitnost postupka zbog toga što se radi o djetetu ispoštovana, kazao je da jeste i da je odmah, nakon preuzimanja spisa od ODT, saslušao osumnjičenog.

„Od časa kada sam preuzeo slučaj, da bi se sve što prije pokrenulo, osumnjičeni nije pozvan poštom, koja zna da putuje i nekoliko dana, već je odmah doveden na saslušanje“, kazao je Lukač.

On je dodao da je u VDT osoba koja radi sa djecom razgovarala sa djevojčicom na osnovu pitanja tužioca.

„Nakon nalaza vještaka, biće saslušani još neki svjedoci“, kazao je Lukač.

Raičević ističe da činjenica da se osumnjičeni ne nalazi u pritvoru, te da živi u neposrednoj blizini žrtve, neminovno utiče na sekundarnu viktimizaciju maloljetne žrtve i govori u prilog tome da tužilaštvo ne postupa u njenom najboljem interesu.

„Sporna je i sama odluka da se ukine pritvor osumnjičenom za ovako teško krivično djelo jer je jedan od uslova za određivanje pritvora i opasnost od ponavljanja djela, pa je nejasno kojim se razlozima sud rukovodio kad je donio takvu odluku. To što porodica nije obaviještena o ukidanju pritvora osumnjičenom je veoma loša praksa, koja, nažalost, nije rijetka pojava“, kazala je Raičević.

Dugo traje...

Ona je istakla da žrtvi takvog krivičnog djela, a posebno kada je u pitanju dijete, i sami susret sa počiniocem može izazvati traumu, pa sa zabrinutošću konstatuje da je adekvatna zaštita i briga o pravima i najboljem interesu žrtve djeteta i ovog puta izostala.

Potrešeni zbog svega kroz što prolaze, roditelji sedmogodišnje djevojčice ističu da ne vjeruju da sve to traje toliko dugo. Iako istraga, po zakonu, može potrajati i do šest mjeseci, smatraju da je nedopustivo da se makar u ovakvim slučajevima ne reaguje brže, posebno zbog činjenice da osumnjičeni nije u pritvoru i da su komšije. Osim nevjerice, kako navodi majka djevojčice, ne napušta ih ni osjećaj straha i neprijatnosti.

„Ne mogu vam opisati šta osjećamo zbog svega što nam se desilo. Zabrinuti smo što istraga ovako dugo traje, a sve to vrijeme on je na slobodi. Naše porodice žive veoma blizu i sve ovo mnogo je promijenilo naš život. Svakodnevno strahujemo da ćemo se sresti, a naša djevojčica više ne može da provodi sama vrijeme ni u dvorištu. Uskoro počinje i školska godina, što nam stvara dodatni osjećaj brige, jer više ni na sekund ne želimo da ispuštamo iz vida svoje dijete“, kazala je majka portalu Roditelji.me.

Istakla je da kada je osumnjičenom ukinut pritvor, oni nijesu bili obaviješteni zvanično o tome, već su slučajno saznali.

Majka navodi da je o monstruoznom ponašanju komšije saznala od svoje djevojčice, iako nikada ranije nijesu ni slutili da se nešto slično može dešavati, a kamoli da sve to traje duži vremenski period, pretpostavljaju i dvije godine.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply