Alimentacioni fond do kraja godine, postupke će voditi centri za socijalni rad

Prema Zakonu o privremenom izdržavanju djece, koji su poslanici crnogorske Skupštine usvojili krajem prošlog mjeseca, djeca čiji roditelji ne isplaćuju alimentaciju moći će da ostvare to pravo, nakon što nadležni osnuju Alimentacioni fond. To bi trebalo da se desi najkasnije do kraja godine, odnosno u roku od dva mjeseca nakon početka primjene Zakona – 1. novembra.

Zakonom je propisano da do završetka godine moraju biti pripremljeni svi propisi i uslovi za funkcionisanje Alimentacionog fonda, pa će do tada biti poznato i kada će početi podnošenje zahtjeva za isplatu alimentacija u centrima za socijalni rad. Na taj način samohranim roditeljima će, na ime alimentacije, a na osnovu presuda, biti preusmjeren novac iz fonda, a zatim će država naplaćivati te iznose od dužnika.  

Pokretanje postupka

Pravo na privremeno izdržavanje, kako se navodi, ima dijete sa prebivalištem na teritoriji države. Uslov za to je da dužnik izdržavanja, odnosno roditelj koji ne plaća alimentaciju, a to je propisano sudskom presudom, dva mjeseca neprekidno, u cjelosti ili djelimično ne ispunjava tu obavezu ili to čini neredovno.

Pod djelimičnim ispunjavanjem obaveze smatra se da dužnik izdržavanja plaća manji iznos od onog koji je određen presudom ili sudskim poravnanjem.

Zakon propisuje da se pod neredovnim ispunjavanjem obaveze smatra kada obveznik izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva, duguje najmanje dvije mjesečne alimentacije. Mjesec u kojem je podnijet zahtjev ne ubraja se u posljednjih 12 mjeseci.

Pravo na privremeno izdržavanje, prema Zakonu, traje sve dok dužnik ne počne u potpunosti da izvršava obavezu određenu presudom, a najkasnije do navršene 18. godine života djeteta. Izuzetak su djeca koja, nakon punoljetstva, zbog bolesti, tjelesnih ili duševnih nedostataka nijesu sposobna za rad, nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje ili ih ne mogu ostvariti iz postojeće imovine.

Naplata i po službenoj dužnosti

Zahtjevi za naplatu privremenog izdržavanja djece iz Alimentacionog fonda, podnosiće se centrima za socijalni rad, a postupak, u ime djeteta, pokreće roditelj koji vrši roditeljsko pravo ili staralac djeteta ukoliko ga ima. Osim toga, postupak se može pokrenuti i po službenoj dužnosti, odnosno to će po prijavi raditi i centri za socijalni rad.

Oni će, kako je precizirano Zakonom, reagovati na inicijativu pravnog ili fizičkog lica i kada roditelj koji vrši roditeljsko pravo ne pokrene ili odbije da pokrene postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje ili kada se o djetetu stara drugo lice u skladu sa propisima kojim se uređuju porodični odnosi.

Rješenja u roku od 15 dana

Postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje je, prema odredbama novog Zakona, hitan.

Centri za socijalni rad su dužni da donesu rješenje o privremenom izdržavanju najkasnije u roku od 15 dana, a ako je potrebno sprovesti poseban ispitni postupak, u roku od 30 dana od dana prijema uredno podnijetog zahtjeva, odnosno od pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

Uz zahtjev, kojim se pokreće postupak, podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu: potvrda o mjestu prebivališta djeteta, izvršna isprava na osnovu koje je određeno izdržavanje, dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu (izvod iz bankovnog računa), izvod iz matične knjige rođenih djeteta, dokaz kojim se potvrđuje status lica sa invaliditetom u slučaju da je riječ o djetetu sa invaliditetom ili djetetu čiji je roditelj lice sa invaliditetom.

Izvori finansiranja

Alimentacioni fond funkcionisaće, kako je predviđeno, u okviru Ministarstva finansija. Finansije fonda će se obezbjeđivati iz budžeta države, sredstava dobijenih prodajom trajno oduzete imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kao i iz sredstava pribavljenih zaključenjem sporazuma o priznanju krivice. U fond će se slivati i uplate  nastale primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja, naplaćene novčane kazne, donacije domaćih i stranih fizičkih i pravnih lica, uplate privrednih društava po osnovu ugovora o osiguranju, kao i prihodi od igara na sreću.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply