Potvrde za vrtić već dostupne, sva djeca ne moraju opet na sistematski pregled

Potvrde o zdravstvenoj sposobnosti djece za boravak u vrtićima od ove godine mogu se pribaviti u domovima zdravlja već sada, odmah nakon potpisivanja ugovora sa predškolskim ustanovama, a njihov rok važenja nije ograničen na samo nekoliko dana kako je to bilo ranije.

Osim toga, roditelji mališana koji su obavili redovne sistematske preglede u drugoj i četvrtoj godini i uredno su vakcinisani ne moraju zakazivati novi susret sa izabranim pedijatrom, već potvrdu mogu naručiti i telefonom ili preko servisa eZdravlje.

Promjenom dosadašnje prakse izdavanja potvrda za vrtić izbjegnute su situacije kojima smo svjedočili prethodnih godina, gužve i višesatna čekanja u zdravstvenim ustanovama, zbog čega su mnogi roditelji bili prinuđeni i da odlažu polazak u vrtić na nekoliko dana početkom septembra.

Novi način izdavanja potvrda rezultat je dogovora postignutog među predstavnicima Ministarstva zdravlja, podgoričkog Doma zdravlja i javnih predškolskih ustanova, nakon što je udruženje Roditelji još u septembru prošle godine iniciralo promjenu prakse u vezi izdavanja potvrda za upis u vrtić.

Od ministarstava zdravlja i prosvjete smo tražili da riješe ovaj višegodišnji problem i da se ujednači praksa za sve opštine. Do ove godine, zbog kratkog roka važenja potvrde bilo je nemoguće obezbijediti je ranije i izbjeći gužve, makar u većim opštinama. Dodatni problem je i to što u pojedinim opštinama djecu pregledaju, a negdje ne. U nekim predškolskim ustanovama se u ugovorima navodi da je potvrda uslov da dijete boravi u vrtiću, negdje su roditelje obavještavali o tome na vrijeme, a negdje samo objavama na Facebook stranicama JPU. Potvrde, nakon obavljenog sistematskog pregleda, potrebne su bile i djeci koja su samo dan prije 1. septembra boravila u vrtićima. Tim povodom na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i javnih predškolskih ustanova iz Glavnog grada, predložili smo da potvrdu uz prethodni pregled ubuduće dobijaju i nose u vrtić djeca koja nijesu imala redovne sistematske preglede ili bila kod ljekara u kalendarskoj godini u kojoj kreću u vrtić. Sugerisali smo i da se potvrde za ostalu djecu izdaju elektronski, ali ne na način kao sada, da se samo poruče, a za njih ide u domove zdravlja, nego da budu dostupne i u okviru sistema eZdravlje kako bi se odmah štampale.

Iz Doma zdravlja Podgorica su prošlog mjeseca obavijestili roditelje/staratelje da se potvrde o zdravstvenoj sposobnosti djece pred upis u vrtić u novu školsku godinu 2022/2023. mogu pribaviti odmah nakon potpisivanja ugovora.

„Za djecu koja su obavila predviđeni sistematski pregled u 2. i 4. godini i redovno su vakcinisana, potvrde se mogu naručiti putem aplikacije eZdravlje ili telefonom kod izabranog pedijatra, koje kasnije mogu da se podignu na šalterima pedijatrijske sužbe Doma zdravlja Podgorica“, naveli su iz Doma zdravlja Podgorica.

Iz ove zdravstvene ustanove poručili su da je za ostalu djecu, koja to nijesu obavila, potrebno zakazati sistematske preglede i vakcinaciju, prije izdavanja potvrde, a sve u cilju praćenja rasta i razvoja i pravovremene vakcinacije.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply