Sedmogodišnjaci u popodnevnoj smjeni, roditelji nezadovoljni odlukom

Objavljeno: 15.08.2022, 16:19h

Uprava podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” odlučila je da učenici drugog razreda, koji su u ranijim generacijama imali časove u jutarnjoj smjeni, od 1. septembra pohađaju nastavu poslije podne.

Uprava podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” odlučila je da učenici drugog razreda, koji su u ranijim generacijama imali časove u jutarnjoj smjeni, od 1. septembra pohađaju nastavu poslije podne. To je izazvalo opet nezadovoljstvo roditelja, koji smatraju da je neprimjereno da djeca tog uzrasta imaju časove tako kasno, zbog čega su prinuđeni da sami borave prijepodne u kućama, često bez pratnje odraslih i odlaze u škole, a problem je i koliko vremena dnevno će mališani koji imaju samo sedam godina sa porodicom.

Nakon nedavne inicijative roditelja djece koja pohađaju treći razred da mlađi razredi zamijene smjenu sa starijima i da nastavu pohađaju u jutarnjim satima, u ovoj školi donijeta je odluka da sada sedmogodišnjacima časovi počinju u 13.30 sati. Za razliku od njih, godinu stariji, đaci trećeg razreda će, nakon zahtjeva roditelja i obraćanja resornom Ministarstvu, imati časove od 7 sati.

Prema pisanju Pobjede, nastava će ujutru počinjati šestom, sedmom, osmom i devetom razredu, dok će za učenike drugog razreda, koji su do ove godine išli u školu prijepodne, biti organizovana popodne. Prvaci će, kao i do sada, nastavu pohađati u međusmjeni, a časovi će im počinjati u 10.30 ili 11 sati.

Direktorica OŠ ,,Milorad Musa Burzan“ Milica Vuković kazala je za Pobjedu da je tako odlučeno nakon što su se predstavnici roditelja trećih razreda obratili Ministarstvu prosvjete i upravi škole sa zahtjevom da njihova djeca u školu idu prijepodne.

“Treći razred će ove godine ići u školu u sedam sati ujutru. Sa njima će biti šesti, sedmi, osmi i deveti razredi, što je praksa zbog rasporeda smjena nastavnika i kabinetske nastave. Nastojali smo da udovoljimo zahtjevima i roditelja djece i nastavnika, kako zbog rotacija razreda ne bi morali dva puta ići na posao, ali sve prvenstveno u interesu djece”, kazala je Vuković.

Međutim, dodala je, učenici drugih razreda ove godine nastavu će pohađati u poslijepodnevnoj smjeni.

”Imali smo želju da i drugi razred pohađa nastavu u jutarnjoj smjeni, ali u toj generaciji imamo osam odjeljenja, pa smo zbog uklapanja rasporeda njih pomjerili za 13.30 časova”, objasnila je Vuković za Pobjedu.

Navodeći da će prvačići i ove godine nastavu pohađati u međusmjeni, direktorica škole naglašava da se zbog prostornih kapaciteta, uklapanja i kreiranja kvalitetnog rasporeda nastave uprava škole trudi da, koliko je to moguće, izađe u susret svima.

“Uvijek bude da nekome nije pravo, ali praksa je da stariji razredi idu prijepodne u školu jer se tada odvija kabinetska nastava. Drugi razred moramo prebaciti u treću smjenu, jer njih je osam odjeljenja i treba ih rasporediti. To su mala djeca, ne mogu da pohađaju nastavu na spratu, ne želimo da razmišljamo hoće li neko od njih da se povrijedi, jer u prizemlju su bezbijedna, što je najvažnije. Praksa je takva da učenici prva tri razreda ne pohađaju nastavu na spratu”, navela je Vuković.

Roditelji đaka drugog razreda, koji su se obratili portalu Roditelji.me, smatraju neprihvatljivom ovakvu odluku. Navode da nije na mjestu obrazloženje uprave da je to učinjeno zbog bezbjednosti djece. Pitaju se ko misli o dječijoj bezbjednosti na putu od kuće do škole, koji će mnogi morati sami da pređu, kao i o samostalnom boravku djece tog uzrasta kod kuće.

“Većina roditelja radi, a nemamo svi podršku šire porodice koja bi pričuvala djecu, niti smo u mogućnosti da plaćamo boravke. Za mnoge poslodavce su neprihvatljivi bilo kakvi izostanci tokom radnog vremena, pa je jasno da će mnoga djeca morati da se sama snađu i na putu do škole. Sve ovo ne bi bilo čudno da djeca drugog razreda već godinama nijesu pohađala prijepodnevnu smjenu, a sada je odlučeno da u školu idu popodne kako bi se izašlo u susret đacima trećeg razreda. Zahtjev roditelja te djece nije se odnosio samo na treći razred, već su se zalagali da svi mlađi razredi imaju nastavu u prvoj smjeni, a stariji od šestog pa nadalje popodne”, ističe majka čiji dječak pohađa drugi razred ove škole.

Direktorica OŠ ,,Milorad Musa Burzan“ navodi da će ovu školu 2022/23. školske godine pohađati 1.663 đaka, raspoređena u 62 odjeljenja, što je više u odnosu na prethodnu godinu.

U prvi razred je, kako je kazala za Pobjedu, ove godine upisano sedam odjeljenja prvaka.

“Bilo je veće interesovanje, ali nijesmo bili u mogućnosti sve da ih upišemo zbog prostornih kapaciteta, jer bismo naredne godine imali problem kako da organizujemo nastavu”, kazala je Vuković.

Komentari

Leave a Reply

Gledaj