Vakcinacija djevojčica od 9 godina HPV vakcinom počinje krajem septembra

Vakcinacija HPV vakcinom u Crnoj Gori počeće u drugoj polovini septembra, a prioritet će na početku imati djevojčice uzrasta devet godina.

Doktor Milko Joksimović iz Instituta za javno zdravlje objasnio je u razgovoru za Portal Analitika, da je HPV vakcina zapravo vakcina “protiv raka” i to u prvom redu grlića materice, koji se vakcinacijom može spriječiti u devet od 10 slučajeva.

Na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme u Crnoj Gori je za period od samo godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice. U istom periodu preminulo je 46 žena od ove bolesti. Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori.

Primanjem vakcine obezbjeđuje se zaštita od mogućih posljedica koje mogu nastati uslijed HPV infekcija i to zaštita od premalignih i malignih bolesti tj. raka grlića materice, potom raka završnog dijela debelog crijeva, raka vagine, vulve, usne duplje i ždrijela, penisa i genitalnih bradavica.

“S obzirom da u suštini raka grlića materice nema bez HPV infekcije, te imajući u vidu da je ovaj rak najučestaliji u Crnoj Gori od svih kancera sa kojim je HPV infekcija povezana, kao i to da je glavni cilj HPV vakcinacije smanjenje umiranja i obolijevanja od raka grlića materice, priroritet na početku ima djevojčica”, pojasnio je Joksimović.

Vakcinaciju, koja nije obavezna već se daje na osnovu odluke roditelja, sprovodiće u domovima zdravlja timovi izabranih pedijatara koji će pozivati roditelje djevojčica prioritetne grupe.

Od propratnih efekata vakcine, kako kaže Joksimović. najčešće se pojavljuje bol u ruci gdje je ubrizgana, blagi otok ili crvenilo na mjestu primjene.

“Nakon vakcinacije neko dijete može se požaliti na glavobolju ili bolove u tijelu. Svi očekivani propratni efekti su najčešće blagi do umjereni i ne predstavljaju opasnost po zdravlje djeteta”, objašnjava on.

Dodaje da propratni efekti, ako se pojave, nestaju tokom jednog do tri dana nakon vakcinacije.

“U izuzetno rijekim slučajevima može se pojaviti alergijska reakcija. Zato je, iz predostrožnosti, važno da dijete prvih 15 minuta nakon dobijene vakcine ostane u blizini medicinskog osoblja”, poručuje Joksimović.

Zbog najveće djelotvornosti i bezbjednosti vakcine i što boljeg sprovođenja Programa vakcinacije Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Crne Gore je preporučilo da se počne sa vakcinacijom djevojčica uzrasta 9 godina, tj. među djevojčicama IV razreda osnovne škole (između 9. i 10. rođendana)”, pojašnjava Joksimović.SZO preporučuje da je najbolje da se vakcinišu djevojčice uzrasta od devet do 14 godina, s tim da svaka država shodno svojim mogućnostima odabere jedno ili dva godišta djevojčica unutar preporučenog uzrasta, kaže on.

HPV vakcina se u svijetu primjenjuje od kraja 2006. godine. Trenutno je u upotrebi u više od 100 država svijeta u kojima je dato više od 300.000.000 doza. Zbog visoke cijene, nažalost, ova vakcina još nije dostupna u brojnim, mahom slabije razvijenim regionima i državama, objašnjava Joksimović.

Aktivnosti na pripremama za početak HPV vakcinacije, Institut za javno zdravlje Crne Gore pokrenuo je krajem novembra 2021.

Najčešća pitanja i odgovore Instituta za javno zdravlje o HPV vakcni pročitajte u nastavku:

https://www.ijzcg.me/me/savjeti/pitanja-i-odgovori-o-hpv-vakcinaciji-informacije-za-roditelje-i-zdravstvene-radnike

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply