U Šavniku, Plužinama i Žabljaku naredne školske godine ukupno 38 prvaka

Prazne đačke klupe strah je, ali i realnost sa kojom bi se u bliskoj budućnosti mogli susresti Šavnik, Plužine i Žabljak u kojma će naredne školske godine biti manje od 400 osnovaca i 200 srednjoškolaca.

U predstojećoj školskoj godini na Žabljaku će prvi put biti manje od 200 osnovaca, od čega 24 u prvom razredu. U Plužinama će biti deset prvaka od 130 učenika. Najgora situacija je u Šavniku. Od 62 đaka u osnovnoj školi, svega četiri će pohađati prvi razred. Šavnik će u narednoj školskoj godini od ukupno 18 srednjoškolaca, imati dva nova. U Plužinama će srednju školu pohađati 64 đaka, na Žabljaku 115.

Bivši prosvjetni radnik Božidar Pejović pamti početak prosvjetne karijere na Žabljaku prije 40 godina, kada su škole ispod Durmitora vrvile od djece. Ipak, migracije i siromašenje sjevera doveli su do sve manjeg broja učenika u klupama u Žabljaku, Šavniku i Plužinama.

Direktor žabljačke OŠ “Dušan Obradović”, Željko Miljić kazao je za Televiziju Crne Gore da je 1995. bilo upisno 492 učenika, a prošle 211.

“Znači, godišnje se izgubi oko deset učenika”, naveo je on.

Direktor Školskog centra Šavnik Bajo Zorić procjenjuje da ako se nastavi sadašnji trend, prijeti opasnost da srednje obrazovanje bude ukinuto jer neće biti djece.

Brojna područna odjeljenja u Šavniku, Žabljaku i Plužinama su zatvorena. Stanovništvo se ubrzano raseljava, a kao glavni razlog naši sagovornici navode uništenu privredu u ovim opštinama.

“Sljedeći razlog je što je poljoprivreda uništena, što je selo napušteno. Onda, zimi su teške, ljeti se mnogo radi, Svi nekako žele olako da zarade, brzo da zarade, a da ne rade ništa”, smatra Pejović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply