Čine sve da škola u Tološima bude spremna za 1. septembar, gradnja završena

Ministarstvo prosvjete daje sve od sebe da 1. septembra počne nastava u novosagrađenoj osnovnoj školi u podgoričkom naselju Tološi, čija je gradnja završena, kako je danas saopštila kompanija Bemax, koja je i donirala.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Maša Stevović objašnjava da trenutno rade na pripremi pravne dokumentacije.

Vlada Crne Gore, kako je kazala Stevović za Jutarnji program RTCG, treba da donese odluku o osnivanju osnovne škole, a na osnovu, Zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Stevović ističe i da je u završnoj fazi tender za opremu, kojom će škola biti opremljena.

“Dok ne bude sproveden tenderski postupak, Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo postojeći mobilijar kojom će se škola opremiti i koji će učenici i zaposleni moći da koriste do stizanja nove opreme”, dodala je ona. “Interesovanje za školu jeste veliko.”

Škola je projektovana za 1.200 učenika i ima 27 učionica.

Kompanija Bemax saopštila je danas je završtila gradnju osnovne škole u Tološima, koju je donirala, a čija je vrijednost 7 miliona eura.

Sve radove predviđene glavnim projektom završili su do avgusta, kako je i najavljeno na dan početka gradnje.

Objekat osnovne škole sa fiskulturnom salom u potpunosti je završen.

“U školi je predviđeno 15 matičnih učionica, pet predmetnih učionica, dvije učionice za informatiku i pet specijalizovanih učionica sa pripadajućim kabinetima. Ugrađena je najsavremenija termotehnička i elektro i druga instalaciona oprema. Škola posjeduje lift i toalete za osobe smanjene pokretljivosti”, kazala je za Pobjedu inženjerka građevine Jovana Vuksanović.

Fiskulturna sala predviđena je za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina je 494 mjesta od čega su 204 fiksna, dok je 290 sjedišta u sklopu teleskopskih tribina.

Na krovu fiskulturne sale urađeno je igralište sa najsavremenijom podlogom koja trpi sve temperaturne oscilacije. U krugu škole izgrađena su i dva sportska terena i trim staze. Podloga na otvorenim sportskim terenima i stazama za trčanje je liveni tartan, najsavremenija sportska podloga. U okviru sportskih terena i fiskulturne sale postavljeni su sportski rekviziti, golovi, koševi, mreža za odbojku i slično, navela je Vuksanović.

U krugu škole postavljen je urbani mobilijar, klupe i česme. Sačuvana su višedecenijska stabla borova, a prostor je dodatno oplemenjen novim sadnicama zelenila.

“Posadili smo sadnice maslina, čempresa, pinjola, divljih kestena, lipa, lovora, ukrasnog rastinja, prostor je zatravljen, a urađen je i sistem za navodnjavanje”, kažu iz Bemaxa.

Takođe, u okviru škole izgrađen je i parking prostor, na kojem su obilježena i mjesta za osobe smanjene pokretljivosti.

Narednih dana ispitaće ugrađenu elektro i termotehničku opremu, nakon što CEDIS priključi objekat na elektromrežu.

Donacija kompanije Bemax i porodice Ubović, znak je sjećanja na Novku Ubović, istaknutu prosvjetnu radnicu i dobitnicu najvećih priznanja u oblasti obrazovanja, koja je kroz svoj predani četrdesetogodišnji rad u OŠ „Savo Pejanović“ iznjedrila brojne uspješne generacije učenika.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply