Za djecu koja su imala redovne preglede potvrde za vrtić mogu se naručiti preko eZdravlja

Dom zdravlja Podgorica obavijestio je roditelje i staratelje da se potvrde o zdravstvenoj sposobnosti djece pred upis u vrtić u novu školsku godinu 2022/2023. mogu pribaviti odmah nakon potpisivanja ugovora. Time će se, kako su naveli, izbjeći stvaranje nepotrebnih gužvi u Domu zdravlja prije kretanja djece u vrtić.

„Za djecu koja su obavila predviđeni sistematski pregled u 2. i 4. godini i redovno su vakcinisana, potvrde se mogu naručiti putem aplikacije eZdravlje ili telefonom kod izabranog pedijatra, koje kasnije mogu da se podignu na šalterima pedijatrijske sužbe Doma zdravlja Podgorica“, navodi se u  saopštenju Doma zdravlja Podgorica.

Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da je za ostalu djecu, koja to nijesu obavila, potrebno zakazati sistematske preglede i vakcinaciju, prije izdavanja potvrde, a sve u cilju praćenja rasta i razvoja i pravovremene vakcinacije.

Promjenu prakse u vezi izdavanja potvrda za upis u vrtić iniciralo je udruženje Roditelji u septembru prošle godine. Od ministarstava zdravlja i prosvjete smo tražili da riješe ovaj višegodišnji problem i da se ujednači praksa za sve opštine. Do ove godine, zbog kratkog roka važenja potvrde bilo je nemoguće obezbijediti je ranije i izbjeći gužve, makar u većim opštinama. Dodatni problem je i to što u pojedinim opštinama djecu pregledaju, a negdje ne. U nekim predškolskim ustanovama se u ugovorima navodi da je potvrda uslov da dijete boravi u vrtiću, negdje su roditelje obavještavali o tome na vrijeme, a negdje samo objavama na Facebook stranicama JPU. Potvrde, nakon obavljenog sistematskog pregleda, potrebne su bile i djeci koja su samo dan prije 1. septembra boravila u vrtićima.

Tim povodom na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i javnih predškolskih ustanova iz Glavnog grada, predložili smo da potvrdu uz prethodni pregled ubuduće dobijaju i nose u vrtić djeca koja nijesu imala redovne sistematske preglede ili bila kod ljekara u kalendarskoj godini u kojoj kreću u vrtić. Sugerisali smo i da se potvrde za ostalu djecu izdaju elektronski, ali ne na način kao sada, da se samo poruče, a za njih ide u domove zdravlja, nego da budu dostupne i u okviru sistema eZdravlje kako bi se odmah štampale.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply