U novoj školskoj godini stipendije za 166 učenika, prijave od 1. septembra

Ministarstvo prosvjete Crne Gore dodijeliće za predstojeću školsku godinu 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a prijave za ovaj vid podrške mogu se podnositi od 1. septembra do 17. oktobra.

Prema konkursu, koji je dostupan na ovom LINKU, stipendije će dobiti 30 učenicima osnovnih škola, koji prvi put konkurišu, kao i isto toliko đaka koji produžavaju ovo pravo. Među srednjoškolcima koji prvi put konkurišu za stipendiju biće izabrano njih 40, a pravo će moći da produži još 50 đaka srednjih škola. Kako se navodi u konkursu, biće obezbijeđene i stipendije za 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarne kvalifikacije. Prema podacima Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, za školsku 2022/2023. godinu, tu spadaju tehničar automehatronike, elektrotehničar energetike, kuvar,  zavarivač i izvođač završnih građevinskih radova.

Prema uslovima konkursa, pravo da konkurišu za stipendije imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole. Talentovanog učenika, za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

Talentovanim se smatra onaj učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar.

Ukoliko se prijavi više kandidata od broja predviđenog konkursom, prednost imaju kandidati koji imaju veću prosječnu ocjenu, kao i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Učenici osnovne škole prilažu nagrade stečene u toku osnovnog obrazovanja, a učenici srednje škole, nagrade stečene u toku srednjeg obrazovanja.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata. Učeniku prestaje stipendiranje, ako nastavničko vijeće škole ne predloži produženje stipendije, ukoliko nije postigao uspjeh na osnovu koga je stekao pravo na stipendiju ili ako samovoljno promijeni školu.

Učenici koji prvi put konkurišu za stipendiju, treba da dostave prijavu (formular za prijavljivanje nalazi se na internet stranici Ministarstva), predlog nastavničkog vijeća osnovne, odnosno srednje škole, preporuku predmetnog nastavnika, potvrdu o redovnom školovanju, kao i ovjerene kopije svjedočanstva iz prethodnih godina školovanja (za učenike osnovne škole svjedočanstva stečena u toku osnovnog obrazovanja, a za učenike srednje škole svjedočanstva stečena u toku srednjeg obrazovanja). Prema navodima konkursa, treba da prilože i ovjerene kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima (za učenike osnovne škole nagrade stečena u toku osnovnog obrazovanja, a za učenike srednje škole nagrade stečene u toku srednjeg obrazovanja), kao i uvjerenje o državljanstvu ili kopija biometrijske lične karte.

Za učenike koji produžavaju pravo na stipendiju, potrebni su prijava, predlog nastavničkog vijeća osnovne, odnosno srednje škole, preporuka predmetnog nastavnika, potvrda o redovnom školovanju, ovjerena kopija svjedočanstva prethodno završenog razreda škole, ovjerene kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima (nagrade stečene u prethodnom razredu osnovne ili srednje škole) i uvjerenje o državljanstvu ili kopija biometrijske lične karte.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply